Nyt våben til kampen mod hospitalets mikroorganismer

Teknologien med UVC-stråler afprøves hen over foråret på Børneafdelingen i Hjørring.
Print Friendly, PDF & Email

Regionshospital Nordjylland har indledt samarbejde med lokalt firma i Aalborg om at afprøve ny ”no touch” teknologi i kampen mod virus og bakterier.

Rengøringsklude og gulvmopper får nu hård konkurrence. Serviceafdelingen på Regionshospital Nordjylland er blandt de første hospitaler i Norden, der afprøver en ny bakterie- og virusdræbende teknologi. Det nye apparatet producerer ultraviolet bakteriedræbende stråling og kan måske blive en vigtig allieret i indsatsen mod hospitalsinfektioner. 

Hygiejnen på et hospital har topprioritet, da hospitalsinfektioner kan forlænge og forværre patientforløb unødigt og i værste tilfælde koste patienterne livet.  Derfor afprøver Regionshospital også gerne nye våben i kampen mod de – for øjet – usynlige fjender. Det sker i samarbejde med Aalborg-firmaet Cephalon A/S.

– Vi afprøver teknologien med UVC-stråler hen over foråret på Børneafdelingen i Hjørring. Får vi gode erfaringer, så kan teknologien benyttes mange steder på hospitalet. Isolationsstuer, operationsstuer, sengestuer, neonatalafdelingen samt akutmodtagelsen er alle eksempler på steder, hvor det er yderst vigtigt, at vi gør alt, hvad der er muligt for at reducere virus- og bakterieoverførte infektioner og smitte til og mellem patienterne, siger områdeleder Birgitte Mose Christensen, Serviceafdelingen.

Stuerne bliver hurtigt klar til nye patienter

Birgitte og hendes kolleger i Serviceafdelingens rengøringsafsnit bliver dog ikke arbejdsløse, rummene skal fortsat først rengøres manuelt, hvor alt det synlige snavs og skidt fjernes. Selv efter en grundig omgang, vil bakterier og virus kunne gemme sig i revner og kroge. Her vil hospitalet normalt enten foretage manuel rengøring med klorklude eller benytte en maskine, der danner og spreder brintoveriltedampe, så rummet desinficeres.

Men på Børneafdelingen klarer det ultraviolette lys fra apparatet, der ligner et lodret solarium, nu denne desinfektionsopgave. Vinder den kampen mod de usynlige fjender, så vil det kunne give en fordel. For maskinen med brintoveriltedampe skal bruge fire timer, mens det ultraviolette lys kun har brug for 2 x 5 minutter.

– Det vil kunne spare os for rigtigt meget tid. I dag er en stue efter en patient i isolation indisponibel i flere timer. Kan vi klare rengøringen hurtigere, så vil stuen hurtigere være parat til en ny patient, fortæller Birgitte Mose Christensen.

Forud for rengøringen med strålerne åbnes skuffer, skabe og andre kringelkroge, så strålerne kan komme ind. De reflekteres mod overfladerne og kommer derfor godt rundt, men for at være på den sikre side kører hospitalet to omgange a 5 minutter med forskellig placering i rummet. Mens apparatet er tændt, må der ikke være personale i rummet.

Kontrol og styring afgørende

Når de ultraviolette stråler rammer mikroorganismerne og trænger ind i cellen, ødelægges dna´et i cellerne og forhindrer cellens evne til at reproducere. Dette forhindrer, at cellen kan formere sig og overføre smitte og infektioner til patienter. 

Ultravioletstråling er en velkendt og dokumenteret teknologi til at dræbe virus og bakterier, men det vigtige i forhold til rengøring af hospitalet er, at der er kontrol og styring med dosis, tid, bølgelængde, effekt, metode og procedurer, så man er sikret en høj kvalitet i behandlingen.

Forsøget kører på Regionshospital Nordjylland hen over foråret.