Nye retningslinjer på vej for strandkiosker ved Rødhus, Saltum og Grønhøj
Godkendelse af retningslinjer for strandkiosker beliggende ved nedkørslen til stranden ved Rødhus, Saltum og Grønhøj er på dagsordenen når Teknik og Miljøudvalget i Jammerbugt Kommune holder møde den 13. januar 2025.
Sagsbeskrivelse
Jammerbugt Kommune ejer de tre strandkiosker/toiletbygninger, der ligger ved nedkørslen til stranden ved Rødhus, Saltum og Grønhøj. Formålet har gennem mange år været at sikre, at der er toiletter til strandgæsterne, og at der er en åben strandkiosk, der kan servicere strandgæsterne med is, pølser, vand mv.
Premier Is forpagter i dag nedenstående strandkiosker:
Saltum Strandvej 222, 9493 Saltum
Grønhøj Strandvej 175, Ingstrup, 9480 Løkken
Strandfogdensvej 89, Rødhus, 9490 Pandrup
Kontrakten mellem Jammerbugt Kommune og Premier Is blev indgået i 2014. Aftalen blev genforhandlet i 2018 og i 2022, således at den er gældende frem til oktober 2027. Det er Premier Is, der står for at finde en underforpagter, der vil drive iskiosken.
Der er på nuværende tidspunkt to forskellige underforpagtere på hver sin strandkiosk ( pt er der ingen underforpagter i Saltum). Det har gennem årene vist sig at være svært at drive en strandkiosk med is, pølser, vand mv. De nuværende forpagtere har derfor lagt meget energi i at udvikle de nuværende iskiosker til “strandcafeer”, og især Rødhus og Grønhøj er ændret til cafeer med spisning, livemusik, kulturarrangementer, markedsdage samt et stort udbud af take-away og salg af morgenbrød mv.
Det har været en stor succes at skabe disse samlingspunkter, der har øget omsætningen markant og tiltrukket mange flere kunder. Enkelte arrangementer i Grønhøj har haft over 200 gæster.
Denne markante ændring i brugen af strandkioskerne har også affødt klager/bekymringer fra de omkringliggende sommerhusejere, og der har været problemer med, at vejadgangen til stranden bliver påvirket af de mange gæster omkring kioskerne.
På den baggrund er der i efteråret nedsat en arbejdsgruppe med borgmester Mogens Chr. Gade og formand for Teknik- og Miljøudvalget Christian Hem og repræsentanter fra Ejendomscentret (ejeren) og repræsentanter fra Planafdelingen, Byggeafdelingen, Vejafdelingen, Staben (alkoholbevilling) samt VÆKST Jammerbugt. Ligeledes er der afholdt møde med Premier Is og forpagterne.
Formålet med denne arbejdsgruppe er at få udarbejdet retningslinjer for anvendelse af de tre strandkiosker. Udfordringen er at finde en balance mellem de mange gode og spændende aktiviteter, der har været i 2024, og det faktum, at strandkioskerne ligger i et sommerhusområde og på arealer, der er klitfredet.
Planloven giver ikke mulighed for, at der kan drives erhverv i form af cafe, detailhandel, markedsarrangementer med musik mv. Det er efter planloven aktiviteter, der skal foregå i byzonen – ikke sommerhusområdet. Sammen med dette forbud følger miljøbeskyttelsesloven med skærpede støjkrav, der ikke muliggør musikarrangementer mv. Endelig giver byggeloven ikke mulighed for at opsætte permanente telte og overdækninger på arealer, der er klitfredet.
Forvaltningen har på baggrund af møderne i arbejdsgruppen udarbejdet et forslag til retningslinjer, som forvaltningen vurderer holder sig inden for de rammer, som lovgivningen giver. Det er dog altid en skønsmæssig vurdering, hvor grænsen er for aktiviteter i et sommerhusområde. Arbejdsgruppen, Premier Is og de tre forpagtere er enige om mange af de retningslinjer, der er fastsat, og hvilke arealer der kan rådes over ved de tre iskiosker.
Men på to områder er der ikke enighed. Det er muligheden for opsætning af telte/pavilloner og muligheden for at afholde musikarrangementer, hvor støjgrænsen i sommerhusområder ikke bliver overholdt.
Opsætning af telte/pavilloner er et ønske fra forpagterne, da dette kan sikre, at de kan have flere kunder og sikre, at udearealer kan bruges i dårligt vejr og når det blæser. Opsætning af overdækninger i mere end seks uger kræver en byggetilladelse og vurderes ikke muligt inden for klitfredningslinjen, hvor Kystdirektoratet er myndighed. Opsætning i kortere perioder kan Jammerbugt Kommune godt godkende, såfremt det vurderes, at området kan bære de flere gæster, og at det ikke skæmmer området, f.eks. med opsætning af telte i plastik. Forslaget til retningslinjer for anvendelse af strandkioskerne indeholder ikke mulighed for, at der kan opsættes telte/pavilloner.
Afholdelse af musikarrangementer er ikke mulig i det omfang og med det støjniveau, som forpagterne ønsker. Miljøbeskyttelsesloven giver mulighed for, at der kan godkendes enkeltstående arrangementer, hvor støjgrænsen overskrides. Dette sker bl.a. i Blokhus med “Musik på Torvet”. Administrationen har ud fra en skønsmæssig vurdering fastlagt, at der kan ansøges og afholdes tre musikarrangementer pr. år ved hver strandkiosk. Forpagterne ønsker, at dette antal forøges jf. de fremsendte bemærkninger.
Balancen i aktiviteter, der kan ske i et sommerhusområde, er en skønsmæssig vurdering, der tager udgangspunkt i, hvad en sommerhusejer kan forvente, der sker i et sommerhusområde, og hvad der normalt stilles af krav til visuelle forhold. Her indtager forvaltningen et konservativt synspunkt med det formål at beskytte sommerhusejerne. Dette vil naturligvis få indflydelse på udviklingsmulighederne for aktiviteter ved de tre strandkiosker og måske også have den konsekvens, at de nuværende forpagtere ikke kan se en fornuftig forretning i at fortsætte.
Tidsplan
Teknik- og Miljøudvalget den 13. januar 2025.
Retningslinjerne gælder fra politisk vedtagelse.
Retsgrundlag
Retningslinjerne er udarbejdet med Jammerbugt Kommune som ejer.
Budgetmæssige konsekvenser
Beslutningen kan påvirke muligheden for at udleje og drive de 3 strandkiosker.
Høring/borger- og brugerinddragelse
Der er gennemført dialogmøder med forpagter.
Indstilling
Vækst- og Udviklingsforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender de nye retningslinjer for de tre strandkiosker.