ForsideJammerbugtNye regler på beskæftigelsesområdet trådte i kraft fra 1. januar 2025

Nye regler på beskæftigelsesområdet trådte i kraft fra 1. januar 2025

Nye regler på beskæftigelsesområdet trådte i kraft fra 1. januar 2025

Fra årsskiftet indføres en række nye regler på beskæftigelsesområdet, der berører arbejdsmiljø, social dumping, unges arbejdsvilkår, beskæftigelsesindsatsen og arbejdsretten. Reglerne skal styrke sikkerheden på arbejdsmarkedet, sikre bedre forhold for udsatte grupper og skabe mere fleksibilitet i lovgivningen.

Her får du et overblik over de væsentligste ændringer, der træder i kraft 1. januar 2025:

Sikkerhed og kontrol i arbejdsmiljøet

For at beskytte arbejdstagere, der håndterer farlige materialer, bliver der nu indført krav om autorisation til virksomheder, der arbejder med nedrivning af asbest. Det betyder, at kun virksomheder, der er godkendt af Sikkerhedsstyrelsen, fremover må udføre denne type arbejde.

Samtidig skærpes kontrollen med udenlandske arbejdskraft. Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) får mulighed for at kræve legitimation fra ansatte ved kontrolbesøg i virksomheder. Derudover skal udenlandske virksomheder sikre, at alle medarbejdere kan fremvise gyldig legitimation til Arbejdstilsynet, når de arbejder i Danmark.

Økonomisk løft til folkepensionister

Der er gode nyheder til folkepensionister med de laveste indtægter. Ældrechecken forhøjes permanent med op til 5.000 kroner årligt. Forhøjelsen gælder fra 1. januar 2025, og beløbet vil blive udbetalt for første gang i slutningen af januar.

Nye muligheder for unge på arbejdsmarkedet

En ny bekendtgørelse åbner døren for, at unge kan påtage sig flere arbejdsopgaver.

  • Unge mellem 13 og 15 år, der stadig går i skole, må fremover arbejde med ufarlige maskiner som softicemaskiner og små skruemaskiner.
  • Unge over 15 år, der har afsluttet grundskolen, får udvidede arbejdstider og må nu arbejde på hospitaler, plejehjem, fabrikker og lagre mellem kl. 4.00 og 24.00.
  • Ansvar for tilladelser og tilsyn med børn under 13 år, der arbejder med kulturelle aktiviteter, overføres fra politiet til Arbejdstilsynet.

Disse ændringer giver de unge bedre muligheder for at få erhvervserfaring uden at gå på kompromis med sikkerheden.

Arbejdspligt og nye regler for sygemeldte

En væsentlig ændring i kontanthjælpssystemet er indførelsen af arbejdspligt for borgere, der modtager selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse, hvis de ikke opfylder opholds- og beskæftigelseskravene.

Samtidig lempes reglerne for sygemeldte, så de får bedre tid til at fokusere på deres helbred:

  • Kravet om mindst fire opfølgningssamtaler inden for de første seks måneder af sygeforløbet fjernes.
  • Kommunerne får større fleksibilitet i sammensætningen af rehabiliteringsteamet.
  • Indkomstgrænsen for fritagelse for betaling af a-kassekontingent for elever og lærlinge hæves, så flere studerende kan opnå fritagelse.

Ligestilling i barselslovgivningen

De nye regler i barselsloven sikrer bedre rettigheder for forældre, der får børn gennem surrogataftaler. Fra 1. januar 2025 har de ret til barselsdagpenge og fravær fra barnets fødsel.

Reglerne tilpasses desuden, så de kønsneutrale betegnelser “forældre” erstatter “mor” og “far” i private barselsordninger. Samtidig udvides reglerne om fritagelse for rådighed i forbindelse med barsel og sorgorlov til også at omfatte personer, der modtager forskellige ydelser, herunder ressourceforløbsydelse og ledighedsydelse.

De nye regler er skabt for at imødekomme en række behov på arbejdsmarkedet, fra øget sikkerhed til bedre støtte for udsatte grupper.

Forrige artikel
Næste artikel
- Annonce -

SENESTE ARTIKLER