Nyd dine sommerdage i skyggen med en markise

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email


Kunne du godt tænke dig at kunne udnytte din altan eller terrasse udendørs hele dagen i sommermånederne? De fleste er glade for solen, og når den endelig titter frem mellem skyerne, er det tit med at udnytte varmen fra den. Sådan føles det i hvert fald i foråret og de tidlige sommermåneder.

Til gengæld kan det i løbet af sommeren også godt føles, som om det er svært at finde skygge. Hvis du ikke synes, en parasol rigtig giver det, du har brug for, kan det være, at du skal kigge på markiser.


En markise har i udgangspunktet to gode funktioner: Den giver skygge, så I kan sidde og nyde aftensmaden udendørs, uden solen står og bager direkte ned i maden, og den giver også god skygge indendørs, hvis solen står direkte mod de vinduer, der måske er ind til stuen. Hvis markisen rulles ud, vil det helt naturligt være med til at holde indendørstemperaturen nede.

Vær opmærksom på kvalitet

Når man skal have en markise, er det vigtigt, at man fremtidssikrer sig selv ved at vælge en i god kvalitet, så den holder længe. Det nytter ikke noget, at du får installeret en markise, der kun holder et par år, før den skal skiftes ud. Selvom en markise køres ind i sin boks, når den ikke benyttes, er det stadig vigtigt, at den kan holde til det danske vejr, som jo trods alt nogle gange viser sig fra sin mere ustadige side.

I den forbindelse er det en god idé at kigge på, hvor mange års garanti en markise har – der er stor forskel på, om den har fem års garanti eller to, og du vil gerne være sikret så længe som muligt.

Markiser skal installeres mange forskellige steder, og derfor er det også ekstra vigtigt, at I kigger på at få en markise, der kan måles specielt op til det sted, den skal sidde, så I ikke sidder med fornemmelsen af, at den er 10 centimeter for kort.

Hældning på dugen holder vandet væk fra boligen

Hvad sker der, hvis en markise er foldet ud under en byge? Det giver vel problemer, hvis en masse vand hober sig op midt på markisen? Svaret er, at det gør det ikke, når bare markisen har en hældning. Ofte er det en ganske beskeden hældning på ca. 15 grader, der sørger for, at nedbør føres bort fra markisen. Her gælder det så om at sikre, at markisen er monteret rigtigt, så hældningen leder vandet væk fra boligen.

Når bare du lader professionelle stå for montering af markisen, er det dog ikke et problem, du vil opleve. Du skal dog også huske at kigge på, om markisen er vandtæt – det er ikke alle, der er det, og de fleste er blot vandafvisende. I den forbindelse bør du altid rulle markisen ind, når det begynder at regne.

Hold markisedugen ren uden at forringe dens levetid

Af og til skal dugen på en markise rengøres. Hvor ofte den skal gøres, og hvad du skal rengøre den med, afhænger selvfølgelig af tekstilet og den behandling, det har fået. En teflonbehandlet markisedug kan du gøre ren med lunkent vand og en børste, der ikke har alt for stride hår. Så er du nogenlunde sikker på, at din dug bliver ren, uden at du ødelægger overfladebehandlingen, og på den måde sikre markisen en lang levetid.