Ny WWF-rapport: Danske strande flyder med plastik

WWF Verdensnaturfondens generalsekretær Bo Øksnebjerg taler med journalister ved Projekt Plasti-Smarts første dag på stranden i maj måned. Foto: WWF Verdensnaturfonden
Print Friendly, PDF & Email

Over 6.000 stykker affald er blevet fundet og kategoriseret på alene 4,5 kilometer dansk kyststrækning i WWF’s undersøgelse af plastik på de danske strande i maj måned.

Blandt affalds-topscorerne er ting vi kender fra vores hverdag som vatpinde, slikposer og take away. Plastikken på de danske kyster minder i store træk om det man finder i resten af Europa.

Slikposer, ispapir, chipsposer og skruelåg fra plastikflasker udgør en stor del af plastikaffaldet på strandene i Danmark. Men også plastikstykker, der ikke kan identificeres, er et stort problem. Der er tale om rigtig meget plastik, der er ved at blive nedbrudt til mindre stykker plastik og mikroplast.

De danske strande ser ved første øjekast rigtig pæne og rene ud, men WWF’s undersøgelse viser noget helt andet. På alle de undersøgte strande blev der fundet store mængder affald, hvoraf plastik var klart overrepræsenteret. F.eks. blev der fundet mere en 400 stykker plastik fra is, slik og chipsposer.

Der er tale om primært tre kilder til plastikforureningen: Vores eget forbrug hjemme i Danmark, industrier som fiskerierhverv og krydstogtskibe og så er der alt den ”udenlandske” plastik, der flyder til vores danske kyster via havstrømme fra hele verden.

Der er ingen tvivl om, at der ligger alt for meget plastik i vores danske natur – også de steder, hvor det ved første øjekast ser helt pænt og rent ud. Det skal vi have ændret med det sammen. Med vores Projekt Plastik-Smart har vi netop fået viden om, hvad det præcis er for noget plastik, der ligger i vores natur – og derfor kan vi nu gå til selve kilden og få stoppet plastikforureningen ved arnestedet”, siger Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Plastikken blev samlet og undersøgt at WWF Verdensnaturfonden og 40 udvalgte familier i Projekt Plastik-Smart som miljøorganisationen har gennemført på 10 danske strande i samarbejde med supermarkedskæden Netto.

Alt affaldet blev indsamlet, optalt, vejet og kategoriseret efter den internationale database Marine LitterWatch. Her er de danske tal blevet sammenlignet med internationale tal, og de viser, at det danske affald i store træk ligner det affald, der bliver fundet på andre europæiske strande. Dog afviger de danske strande sig i forhold til særligt cigaretskoddet og plastikposer, som der er markant færre af. Til gengæld er der flere små plastikposer på de danske strande i form af f.eks. fryseposer og hundeposer.

Store regionale forskelle

En dansk kyst er ikke bare en dansk kyst – der er nemlig tydelig forskel på, hvilket plastik, der ligger på de forskellige strande rundt omkring i Danmark. Ved strandene tæt på byerne er det primært plastik fra picnics og andet take away, der er dominerende imens det er industriaffald, som fiskenet og reb der præger de danske kyster ved strande ud mod større havområder.

Undersøgelserne viser også at plastikken bevæger sig langt med havstrømmene. For eksempel blev der fundet en del polsk plastaffald i de indre danske farvande imens Sjællands nordkyst bar præg af svenske slikposer og snusdåser. Ved Vesterhavskysten blev der fundet plastikaffald fra både Spanien, England og USA.

Der er flere forskellige steder vi skal sætte ind for at fjerne plastik fra vores natur, men først og fremmest skal vi til at se på plastik som en værdifuld ressource, som kan genanvendes igen og igen”, siger Bo Øksnebjerg og fortsætter:

“Vi skal have de danske politikere til at stille krav til industrien, oplyse forbrugerne og få sat ekstra pres på de internationale beslutningstagere i EU og FN. Vi skal nemlig også have styr på al den udenlandske plastik, der flyder op på vores danske kyster. Og så skal de danske detailvarekæder stoppe med at sælge skadelig engangsplastik, men i stedet forkusere på gode alternative løsninger til den plastik, der ender i vores natur herhjemme”, siger Bo Øksnebjerg.

WWF Verdensnaturfonden og Salling Group, der ejer supermarkedskæderne Netto, føtex, Salling og Bilka, er gået sammen om at fjerne al unødig plastik fra supermarkederne og erstatte det med mere genanvendt plast eller alternative varer, der ikke er skadelige for naturen. Netto har været med til at lave Projekt Plastik-Smart og de ser resultaterne af undersøgelsen som en anledning til at gøre det endnu nemmere for deres kunder at finde alternative produkter til picnicturen og sommerens fester, som ikke er i skadelig plastik.

”I Netto vil vi gerne tage ansvar for naturen og vilde dyreliv. Vi har rigtig mange danskere igennem vores butikker hver dag, og det giver os en unik mulighed for at have en ansvarlig indflydelse på, at færre af de dårlige plastik-produkter lander i naturen. Vi har som en stor supermarkedskæde også et ansvar for forbrugernes muligheder for at vælge den rigtige løsning. Bl.a. derfor er vi i gang med en kæmpe transformation af vores emballager, sådan at vi bruger mindre plast, og at det vi bruger i praksis kan sorteres og genanvendes”, siger Michael Løve, der er direktør for Netto International.

Plastik er et stort problem i verdenshavene. Der bliver i gennemsnit produceret over 800.000 tons plastik hver dag, og rigtig meget af det ender i havene, hvor dyrene bliver kvalt i det. Plastik findes i alt fra plankton til hvaler, hvor det er medvirkende til at slå dyrene ihjel, når plastikken fylder deres maver og tarme.

Disse 10 strande blev undersøgt:

  • Sydvestpynten, Dragør
  • Hornbæk Plantage
  • Tisvildeleje
  • Glenø Stenfeld
  • Sydhavnstippen, København
  • Hanstholm Vildtreservat
  • Nr. Lyngby
  • Moesgård Strand
  • Blåvand
  • Flyvesandet, Nordfyn