Ny udstilling om handelslivet gennem tiden åbnet i Halvrimmen
Fredag åbnede Jammerbugt Kommune dørene til en ny og unik udstilling, “Handelsliv – lokalhistorie,” i købmanden i Halvrimmen. Arrangementet havde deltagelse af Helle Bak Andreasen, formand for Fritid, Kultur og Landdistrikter, som holdt en varm tale om vigtigheden af at huske og værdsætte fortidens lokalsamfund og deres betydning for nutiden.
I sin tale bemærkede Helle Bak Andreasen, at udstillingen ikke blot er en tidsrejse, men en mulighed for at opleve historien præcis dér, hvor dagligdagen udspillede sig gennem generationer. “Det siger sig selv, at der er langt fra vores købmand til Nationalmuseet,” sagde hun med et smil. “Men vi kan mødes om lokalhistorien lige her, hvor dagligdagen har udspillet sig – både før og nu – og det har sine klare fordele.”
Hun fremhævede også, hvordan dagligvarehandlen har forandret sig i løbet af de sidste 20, 50 og 100 år, både i udvalget på hylderne og i de funktioner, landsbyer som Halvrimmen og Arentsminde har haft i lokalsamfundet. Byerne, som engang var handelscentre med et rigtigt forretningsliv, oplever i dag en anderledes udvikling, hvor fællesskab og frivillighed står centralt.
Frivillige holder landsbyerne i live
I et samfund med store byer som magtcentre spiller de lokale ildsjæle en afgørende rolle, forklarede Helle Bak Andreasen. De frivillige, der har skabt udstillingen og driver købmandsbutikken, har overtaget ansvaret for at bevare den lokale kulturarv og skaber rammerne for et stærkt lokalt fællesskab. Hun roste de frivillige vedholdenhed og beskrev dem som drivkraften bag både butik og udstilling.
“Det er dem, der skaber aktiviteter og sammenhold og sikrer, at de små bysamfund er gode steder at bo og leve i,” sagde hun. “Og når den lokale købmand og bager støtter op om noget, tænker de fleste af os nok, at der må man da hellere handle næste gang. Så jo – ting går hånd i hånd.”
Historie skaber identitet og fællesskab
For Helle Bak Andreasen ligger værdien af udstillingen i at skabe samtaler og mindre om, hvordan byen engang var, og hvordan den har udviklet sig. De mange billeder, der udgør udstillingen, vidner om en tid, hvor Halvrimmen og Arentsminde var præget af mange lokale butikker og et levende handelsliv. Hun håber, at udstillingen vil inspirere både unge og ældre, tilflyttere og lokale til at værdsætte byens historie og den identitet, der knytter sig til den.
“Når jeg ser billederne og tænker på, hvordan min far havde en slagter ‘filial’ på den anden side af gaden, får jeg en god fornemmelse af, at her hører jeg hjemme,” fortalte Helle Bak Andreasen. “Det er vel essensen af den her udstilling – at man mindes det, der har været, glæder sig over det, der er i dag, og værdsætter det, der er kommet i stedet: nemlig aktiviteter og det gode fællesskab.”
Tak til de frivillige
Helle Bak Andreasen afsluttede sin tale med en stor tak til de lokalhistoriske foreninger og deres frivillige, der har gjort udstillingen mulig. Hun fremhævede deres arbejde som afgørende – ikke kun for nutiden, men også for fremtiden. Udstillingen, fremhævede hun, giver kommende generationer en mulighed for at forstå deres rødder og danne sig en forbindelse til Jammerbugts historie.
“Jeres interesse og passion betyder ikke kun noget for dig selv – den har kolossal betydning for vores alles fremtid. Tak for alt det I gør – også for vores efterkommere. For: ‘Hvis man ikke kender fortiden, forstår man sig ikke på nutiden og egner sig ikke til at forme fremtiden.'”
Med disse ord erklærede Helle Bak Andreasen udstillingen hos Spar Købmanden for åbnet og udtrykte sit håb om, at den vil bringe glæde og refleksion til alle, der besøger den.