Ny forening satte kursen mod selvstændighed
Jammerbugt Kommunes fire væresteder og de seneste års fokus på fællesskab i de såkaldte ABC-forløb har dannet grundlag for opstarten af foreningen, ”Vi skal videre”. Her er ønsket at stå på egne ben med selvstændig aktivitet.
Gruppefællesskabet kan noget helt særligt. Det er erfaringen i Jammerbugt Kommune, hvor de såkaldte ABC-forløb (Act, Belong, Commit) nu kører på tredje år med gode resultater. Udgangspunktet for forløbene er kommunens fire væresteder i Fjerritslev, Brovst, Aabybro og Pandrup, og ikke alle har lyst til at stoppe igen, når ABC-forløbet efter 22 mødegange er slut.
Den ABC-gruppe, som mødtes i løbet af sidste halvår af 2023 i Pandrup, valgte således at blive ved med at mødes, og i gruppen kom man på en idé, som umiddelbart inden sommerferien førte til den stiftende generalforsamling i en ny forening. Foreningen ”Vi skal videre” vil fortsætte det gode fællesskab fra både væresteder og ABC-forløb, men på sigt uden indblanding fra kommunens ansatte.
”Nu vil vi selv”
Onsdag d. 21. august samledes bestyrelsen i værestedet Solsikken i Aabybro for at begynde planlægningen – i starten med en håndsrækning fra faglig koordinator Birgitte Skotte Larsen og John Ravn Johnson som er tilknyttet værestedet Solsikken som medarbejder.
Idéerne til kommende aktiviteter var mange: Petanque-aftner, et mini-OL, madklub, dart-turnering og juleaftens-arrangementer. Den syv mand store bestyrelse drøftede også, hvordan foreningen kunne vokse, og hvordan der kunne inviteres bredt til diverse arrangementer
”Folk skal vide, at vi findes og kende til de arrangementer, som vi kommer til at sætte i søen,” siger formand Birgit Lindstrøm, som også er en del af Pandrup-gruppen, der på egen hånd fortsætter møderne.
Den nye forening skal hive værestedernes fællesskab ud af de fysiske bygninger og ud over de fastsatte åbningstider, forklarer næstformand Johnny Pedersen:
”Som forening vil vi for eksempel kunne bruge værestederne til egne arrangementer om aftenen, og uden medarbejdere til at kigge over skulderen. Nu er vi blevet voksne og kan selv,” griner han.
Værestedernes vigtige fællesskab
Det er ikke fordi, der er noget i vejen med hverken medarbejderne og værestedernes åbne timer, understreger både Birgit og Johnny, som begge har glæde af hver sit værested.
”Min kone og jeg flyttede til Fjerritslev i 2020 og sad bare hjemme en stor del af tiden, indtil en bekendt, som kom i Orkidéen (værestedet i Fjerritslev red.), for et år siden inviterede os med derhen. Der føltes vi os godt tilpas fra dag ét og er kommet næsten på daglig basis lige siden,” fortæller Johnny.
Birgit begyndte at komme i værestedet Åkanden for et par år siden, da hendes daværende samlevers SKP (støttekontaktperson) gjorde opmærksom på stedet.
”Her blev jeg glad for at komme og fik jo hurtigt rodet mig ind i alt muligt,” smiler Birgit.
En vigtig opgave for den nye forening er derfor også at gøre flere opmærksom på Jammerbugt Kommunes fire væresteder, oplyser formand og næstformand.
”Alle der kan have glæde af at komme i værestedernes fællesskaber, skal vide, at de findes. Det vil vi helt sikkert også arbejde på,” lyder målsætningen.
Naturlig forlængelse af den rehabiliterende tilgang
Som faglig koordinator i Forebyggelse og Aktivitetstilbud i Jammerbugt Kommune hilser Birgitte Skotte Larsen initiativet til den nye forening velkomment.
”Det er virkelig dejligt, at ABC-forløbene og værestedernes aktiviteter har givet lyst til at sætte noget i værk. Når vi i Jammerbugt Kommune arbejder rehabiliterende og recovery-orienteret, er det jo netop med øget livskvalitet og selvstændighed for øje, og det tror jeg, en forening som ”Vi skal videre” kan være med til at fremme,” siger hun.
På det første bestyrelsesmøde i ”Vi skal videre” blev det første arrangement i foreningen planlagt: Et åbent hus-arrangement i Syrenen, Brovst, hvor alle er velkomne, og hvor der vil blive fortalt mere om den nye forening.