Nu er 100 millioner kroner klar til bedre internet i dårligt dækkede områder


Bor du i et område med dårlig internetdækning, kan du nu få hjælp til at søge om penge fra Bredbåndspuljen.

Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur har netop afsat 100 millioner kroner til lokale bredbåndsprojekter. Det giver borgere, der bor i områder med dårlig internetdækning mulighed for at søge om støtte til at få etableret højhastighedsbredbånd. Og som noget nyt i år har enkeltstående adresser mulighed for at søge om puljen uden at skulle slå sig sammen med andre. Energi- og telekoncernen Norlys tilbyder hjælp med ansøgningen. 

-- annonce ---


I 2021 fik Jørgen Kiel, der bor i landområdet Handbjerg ved Holstebro, støtte fra Bredbåndspuljen med hjælp fra Norlys. Han søgte sammen med 40 andre husstande i Handbjerg, som specielt i corona-tiden med hjemmearbejde og online-undervisning mærkede udfordringer ved dårlige internetforbindelser.

– Der er ingen tvivl om, at det gør en forskel at have en hurtig og stabil internetforbindelse, som den vi har nu. Nu kan vi være på samtidig, så sønnen kan spile onlinespil, mens vi andre kan streame tv eller bruge internettet til andre ting uden problemer. Det er også vigtigt, at der er lagt fiber ind, hvis vi en dag skal sælge huset, siger Jørgen Kiel.

Også hos Landdistrikternes Fællesråd mærker man konsekvenserne ved dårlig internetdækning.

– Lynhurtigt bredbånd er blevet den livsnerve, der er med til at binde landet sammen. I takt med stigende behov for hjemmearbejde og -undervisning samt udvikling af digitale sundhedsløsninger, stiller det større krav til den digitale infrastruktur, siger Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Han peger på, at områder med dårlig internetdækning har svært ved at tiltrække nye indbyggere og virksomheder.

– Det er helt afgørende for sammenhængskraften i Danmark, at Bredbåndspuljen er med til at understøtte muligheden for at få hele landet koblet på den digitale infrastruktur, siger Steffen Damsgaard.

Norlys står klar med råd og sparring

I Handbjerg var det Norlys, der hjalp Jørgen Kiel og de øvrige 40 husstande i området med at søge om støtte fra Bredbåndspuljen.

– Vi kontaktede to leverandører, og endte med Norlys, som vi har haft et godt samarbejde og en god dialog med i ansøgningsprocessen. Leveringen af fiberforbindelsen har været problemfri, og vi har kun rosende ord til entreprenørerne, siger Jørgen Kiel.

I Norlys sidder de klar ved telefonen for at rådgive alle, der har behov for det.

– Vi har mange års erfaring med at hjælpe lokale ildsjæle i deres arbejde med at søge midler fra Bredbåndspuljen. Det kan være en halvstor opgave administrativt, og her hjælper vi gerne med at få udarbejdet budget, erklæringer og kontrakter, så processen kan glide nemmere, siger Jens Sørensen, seniorkonsulent i Norlys Fibernet.

Her kan du se læse mere om bredbåndspuljen. Bredbåndspuljen (sdfi.dk)

Du kan også se, hvilke adresser der kan få støtte fra Bredbåndspuljen i denne runde. Bredbåndskortet (sdfi.dk)


Om fibernet og Bredbåndspuljen

Fibernet – eller den digitale motorvej – er baseret på lyslederkabler og kan håndtere uanede mængder data med lysets hast. Derfor er fibernettet stabilt og lynhurtigt. Kort sagt er fibernet internet med lysets hastighed. Fibernettets høje kapacitet betyder, at hele familien kan være på samtidig, uden at det går ud over oplevelsen og hastigheden. Det giver mulighed for høj hastighed på både op- og download af billeder og dokumenter, stabil streaming af film og tv og en god oplevelse med online spil. Forbindelsen er personlig og påvirkes ikke af andre brugere i området eller afstanden til en central. Fibernettet bliver heller ikke påvirket af skove, bakker og høje bygninger.

Norlys’ fibernet er åbent, og det betyder, at man har mulighed for selv at vælge internetprodukter og tv-indhold blandt de mange indholdsleverandører, som indgår i Norlys’ fibersamarbejde. Du kan læse mere på norlys.dk/fritvalg/bbp eller få rådgivning om bredbåndspuljen ved at ringe til Norlys på 8820 8311 eller skrive på telesalg@norlys.dk.