Nordjyderne: Politikerne har skabt fattigdommen

Print Friendly, PDF & Email

Over halvdelen af nordjyderne giver politikerne ansvaret for den stigende fattigdom i Danmark.

52 procent af nordjyder mener, at det er politikerne, der har skabt fattigdommen i Danmark. Det viser en ny rundspørge, som Voxmeter har lavet for Kirkens Korshær.

Og det har de ret i, ifølge lektor i sociologi ved Københavns Universitet, Jørgen Elm Larsen.

“Det er fuldstændigt politisk. Det er kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, der har skabt flere fattige, især flere fattige børn, og det er op til politikerne, om de vil ændre på de ydelser,” siger Jørgen Elm Larsen.

Ifølge Danmarks Statistik var næsten 260.000 danskere fattige i 2017. En stigning på 26 procent siden 2015. Integrationsydelsen blev indført i 2015, kontanthjælpsloftet i 2016, begge med det argument, at de skulle motivere modtagerne til at komme i job.

Ifølge Jørgen Elm Larsen er problemet, at det er syge mennesker, der er blevet ramt af de lave ydelser. Motivationen virker ikke, fordi modtagerne af de lave ydelser har for store fysiske og psykiske helbredsproblemer til at kunne tage et vilkårligt job.

Over 64.000 børn lever i fattigdom i Danmark, ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Noget, der også kan mærkes i Kirkens Korshær, hvor medarbejderne møder de mennesker, der rammes af de lave ydelser.

“Mange er presset, vi kan se fattigdommen. Det er faktisk en generel status i alle vores aktiviteter, at flere er mere klemte på økonomien. Der er ikke råd til tøj, til fødselsdage og altså heller ikke til mad hele måneden. Børnene føler sig fattige. De hører deres skolekammerater tale om oplevelser og nye ting, og de føler sig anderledes og udenfor. De skal have lov til at være børn og ikke bekymre sig om penge, om hvordan mor har det… Det er voksenbekymringer, og de har ondt i maven hele tiden,” siger Lene Højland Laursen, leder af Kirkens Korshærs tilbud til sårbare børnefamilier i Aalborg og Brønderslev.

Om rundspørgen

I den samlede befolkning mener 47 procent, at det er politikerne, der har ansvaret for fattigdommen i Danmark, og 72 procent mener helt eller delvist, at der findes fattigdom i Danmark.

Rundspørgen er udført af Voxmeter i august 2019 blandt 1000 respondenter og er repræsentativ for den danske befolkning over 18 år.