Nærvær, omsorg og faglig i sundhedssektoren

Jane Rødbro Koller
Jane Rødbro Koller (V)

Af Jane Rødbro Koller (V) Blæshøjvej 198, Saltum – Kandidat KV21 Jammerbugt kommune

Nærvær, omsorg, faglighed og nok hænder er fundamentet for at kunne yde den service borgerne har behov for på plejehjem og i hjemmet, og for at sundhedsfaglige kan have et godt arbejdsmiljø.

Min dybeste respekt for de sundhedsprofessionelle, der arbejder i sundhedssektoren hver dag. Når man arbejder med mennesker så tæt på, hvor både personlig hygiejne, medicin/pleje, sorg og svære samtaler indgår som en naturlig del af hverdagen, kræver det noget helt særligt af dem som udfører opgaverne.  Man skal være gjort af et meget bestemt stof for ikke at brænde ud. Det kræver både psykisk og fysisk robusthed. Jeg hører dem sjældent klage. De passer deres arbejde og mere til. Også kulturelle oplevelser f.eks. udflugter sørger de for at borgerne på plejehjemmet får. De sundhedsprofessionelle vil aldrig svigte hr. og fru Hansen. 

-- annonce ---


De gør en kæmpe forskel hver dag ofte på bekostning af dem selv. 

Siden jeg selv har arbejdet på plejehjem, har meget forandret sig. Færre personale, mere dokumentation, borgere bliver udskrevet tidligere fra sygehusene. Det er blot nogle af de ting som er ændret. 

Som politiker skal det tages alvorligt!

 Jeg vil rigtig gerne være med til at sætte en ramme for bedre arbejdsforhold både psykisk og fysisk for de sundhedsprofessionelle, som varetager opgaverne.

 Bedre arbejdsforhold kan udmønte sig i tilbud om mere uddannelse.

Det grundlæggende er at lytte og skabe dialog om de ansattes problemer, for de er nøglen til løsninger.

Jeg vil arbejde for at få flere hænder ind i sektoren både til gavn for borgerne og ansatte. 

Jeg har i 2020 undervist i et forskningsprojekt på hospice støttet af Velliv. https://mindfulness-paa-hospice.naervaeromkringdoende.dk/ .  Projektet er netop blevet offentliggjort. Det gennemgående var, at deltagerne erfarede, hvor tæt de var på stress og udbrændthed. Jeg tænker mange indenfor denne sektor går med latent stress. Det er et spørgsmål om tid, før det udmønter sig i psykiske og fysiske problemer hos den enkelte med syge dage og dårlig trivsel til følge.  Derfor skal vi tage det alvorligt og finde løsninger.

Projektet gav redskaber til, hvordan man kan undgå udbrændthed, når man arbejder med mennesker tæt på. Et projekt, som jeg håber, kan udfolde sig andre steder i sundhedssektoren. 

Til sidst skal lyde den dybeste respekt for jer, der hver dag står op og ofte til sidesætter jer selv i forhold til jeres arbejde. Respekt og anerkendelse og en kæmpe tak for det arbejde I gør hver eneste dag.