LÆSERBREV: Når udlicitering ikke betaler sig

Foto: Jammerbugtposten.dk.På vegne af S og SF Jammerbugt Kommune. 

Efter den seneste tids beretninger og fortællinger fra personale, der er ansat af private rengøringsselskaber, ligger det Socialdemokratiet og SF i Jammerbugt Kommune på sinde hurtigst muligt at få foretaget en dybdegående evaluering af området.

-- annonce ---


Vi hører, at medarbejderne ikke får udbetalt den rigtige løn, at de bliver pålagt flere opgaver uden at få tid til at løse dem og at de skal betale gebyrer for at modtage deres løn. Det er simpelthen urimelige vilkår at arbejde under, og det kan vi ikke bakke op om. Det var, og er, uden tvivl en mærkesag for os, at holde det på kommunale hænder – men det var ikke muligt for os at komme i mål med det i sidste valgperiode. Derfor var det også vigtigt for os at få nedskrevet i konstitueringsaftalen med flertalsgruppen, at vi skulle have evalueret på rengøringen og i kølvandet på ovenstående finder vi det nødvendigt at fremrykke den evaluering og er glade for, at vi er et flertal, der er sammen om, at ville evaluere området. 

Flere undersøgelser sår tvivl om, at der ligger reelle besparelser i forbindelse med udlicitering – i stedet påpeger en rapport fra Vive, der baserer sig på 4000 danske og internationale forskningsartikler om udlicitering af velfærdsområder, at den billigere service hænger sammen med kvalitet og arbejdsvilkår, og det er det, vi oplever omkring vores rengøring nu. Derfor kan det vist siges meget enkelt, at udliciteringen ikke har kunnet betale sig. 

Det vi hører om, er medarbejdere med ringe arbejdsvilkår i form af arbejdstempo, stress, manglende udstyr, manglende løn osv. Vi har lyttet til et konkret eksempel, hvor en medarbejder uden faglig baggrund inden for rengøring, blev ansat uden oplæring, hvilket er utilfredsstillende for den pågældende medarbejder og firmaet negligerer dermed den faglighed, der er omkring rengøring. 

Vi kan under ingen omstændigheder acceptere et samarbejde med private virksomheder, der ikke sikrer arbejdsmiljøet og som ikke giver overenskomstlignende forhold. På den lange bane kan man frygte en udbrændthed hos de ansatte, hvilket kan føre til langtidssygemeldinger mm. og i sidste ende giver det en ekstraregning.

Politisk har vi et ansvar for hurtigt at iværksætte en undersøgelse af rengøringspersonalets arbejdsvilkår og vurdere om kontrakten er overholdt. Rengøringspersonalet er en vigtig ressource for vores skoler, daginstitutioner og generelt vores velfærdsområder. 

De har krav på ordentlige arbejdsvilkår – det betaler sig!

1 KOMMENTAR

  1. Alt andet lige, så må det være billigere at kommunen selv står for alle opgaver på kerneområderne.
    Der skal jo ikke genereres et overskud på opgaverne,, de skal blot hvile I sig selv.
    På den måde cirkulerer de fleste skattekroner vel også i kommunen.
    Udregninger af priser til udlicitering, annoncering m.m. og vurderinger af de indkomne tilbud, kan dermed spares til andre formål.
    God kamp S og SF. 👍🍀🍀

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn