Minkavlere hjælper Fødevarestyrelsen med aflivning

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Minkejerne hjalp Fødevarestyrelsen med at aflive smittede dyr, da de første minkbesætninger blev smittet med COVID-19 i juni måned. Og minkejerne er stadig yderst velkomne på holdet, lyder det fra chefen for VeterinærNord, Flemming Kure Marker.

Antallet af mink der skal aflives af hensyn til folkesundheden stiger. Der er nu registreret mere end 1 mio. smittede mink og mere end 1 million mink, der skal aflives fordi de ligger inden for en radius på 7,8 km fra en smittet besætning. Det skaber pres på ressourcerne hos Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen, der samarbejder om opgaven. Fødevarestyrelsen opfordrer de berørte minkejere til at hjælpe med aflivningen, mod betaling.


– I Fødevarestyrelsen tager vi med åbne arme imod alle minkejere, som kan og vil hjælpe os med at aflive mink. Vi har brug for deres kendskab til dyrene og viden om minkfarmen, og vi er interesseret i et tæt og godt samarbejde, siger chef for Fødevarestyrelsens VeterinærNord, Flemming Kure Marker.

Det er ikke nyt, at Fødevarestyrelsen ønsker minkejerne med på holdet. Da Fødevarestyrelsen i sommer aflivede tre smittede minkbesætninger, deltog både ejere og medarbejdere i arbejdet.

Når ikke-smittede minkbesætninger skal aflives, kan ejerne selv stå for aflivningsforløbet under Fødevarestyrelsens tilsyn. Fødevarestyrelsen skal blandt andet optælle de aflivede mink, som ejeren skal have erstatning for.”

Ejere af smittede besætninger kan hjælpe i arbejdet med aflivningen med Fødevarestyrelsen og under hensyntagen til særlige krav til smittebeskyttelse.

– De fleste ejere af ikke-smittede minkbesætninger har fortalt, at de gerne vil stå for aflivningerne selv, og ind til nu er ca. 20 ejere af ikke-smittede minkbesætninger i gang med at aflive deres egne besætninger. De er vant til det når de hvert år skal aflive i pelsningssæsonen. Det usædvanlige er, at de i år gør det ca. en måned tidligere end normalt, siger Flemming Kure Marker.

Minkejerne og medarbejdere, som deltager i arbejdet med aflivning af besætninger bliver aflønnet med kr. 300 i timen.

Fødevarestyrelsen ville gerne have haft hjælp fra minkavlerne, da arbejdet med at aflive smittede besætninger blev påbegyndt sidste uge, og vil gerne have ejerne til at deltage i aflivningen fremover. Det vil øge hastigheden, hvormed besætningerne kan blive aflivet.