Minkavlen på Gjøl – hele historien – kom til reception i morgen på Gjøl Havn

Birger Wetsergaard med sønner 12. Foto: privat
Print Friendly, PDF & Email

Minkavlen på Gjøl – hele historien – kom til reception i morgen på Gjøl Havn

Mette Frederiksens regering med støttepartier besluttede i oktober 2020, at alle mink i en radius af 7,8 km fra en smittet farm skulle aflives. Det betød, at al pelsdyravl på Gjøl blev udslettet med ét slag. Halvøen på Limfjordens nordside er så lille, at ingen af dens 36 aktive farme gik fri. Måneden efter kom så den endegyldige beslutning på pressemødet 4. november: Alle mink i Danmark, også avlsdyr, skulle aflives.

Det skete, som alle ved.

Nu udkommer bogen ”Minkavlen på Gjøl – hele historien”, skrevet af en af landsbyens minkavlere, Kaj Christensen. Han har selv været aktiv i minkavl, siden han i 1958 som 16-årig blev landbrugsmedhjælper på en gård med tilhørende minkfarm.

Kaj Christensen har sammen med sin mangeårige skrivemakker, Børge Lindegaard, besøgt samtlige de 36 ramte minkavlere på Gjøl og samlet alle oplysninger om deres liv og arbejde – oftest familievirksomheder, der er gået i arv i op til tre led. Det er disse beretninger, der nu udkommer som bog sammen med minkavlens historie på Gjøl i sin helhed, også med kapitler om følgevirksomhederne.

Det er blevet til et stykke enestående erhvervs- og kulturhistorie, samlet og registreret før det bliver for sent, og skrevet med dyb indsigt og kærlighed til fag og branche – samt med den unikke personlige viden det giver, at Kaj har været nær kollega, bekendt og ven med alle de mennesker, han skriver om.

Et stykke faglitteratur, erhvervs-, kultur- og samtidshistorie – med hjerte, nerve og dybt personligt engagement. Med sidehistorier og anekdoter om livet med pelsdyrene, om gensidig hjælp, udveksling af ideer og erfaringer, opfindsomhed, problemløsning, frugtbart samarbejde. Og om de årlige pelsauktioner i Glostrup, de vigtige skindudstillinger med de med spænding ventede bedømmelser og det indbyrdes drilleri.

Bogen udgives af Gjøl Lokalhistoriske Forening, der har set nødvendigheden af samle og fortælle historien om minkene på Gjøl. Minkavlen blev et bærende erhverv for den tidligere ø i Limfjorden og var i høj grad bestemmende for livet for dens mennesker gennem næsten 80 år, fra 1942 til udgangen af 2020.

”Minkavlen på Gjøl – hele historien” er på 212 sider, gennemillustreret med fotos af Børne Lindegaard, samt historiske fotos. Kortmateriale over Gjøl, farmene, følgevirksomhederne og meget andet. Prisen bliver 200 kr.

Bogen udkommer i morgen d. 11. november og det markeres med reception i Kultur & Natur Caféen på Gjøl Havn kl. 14-17, hvor også initiativtagere og forfattere er til stede.