Millionstøtte giver saltvandsindsprøjtning til hummeropdræt

Nu kan de næste skridt tages i arbejdet med at genskabe bestanden af sorthummer på stenrevene mellem Hirtshals og Løkken.
Print Friendly, PDF & Email

Millionstøtte giver saltvandsindsprøjtning til hummeropdræt

Nordsøen Oceanarium modtager to millioner kroner i støtte fra Melsen Fonden til at videreudvikle et ambitiøst projekt, der skal genskabe bestanden af sorthummer på lokale stenrev, skriver Melsen Fonden og Nordsøen Oceanarium i en pressemeddelelse.

Nu kan de næste skridt tages i arbejdet med at genskabe bestanden af sorthummer på stenrevene mellem Hirtshals og Løkken.

Nordsøen Oceanarium har nemlig modtaget en donation på to millioner kroner fra Melsen Fonden til at fortsætte og udvide naturgenetablerings-projektet, der startede i 2018.

Donationen blev officielt overdraget til Nordsøen Oceanarium af Melsen Fonden torsdag i forbindelse med Naturmødet i Hirtshals.

Det er tidligere års overfiskeri af sorthummer på stenrevene mellem Hirtshals og Løkken, som truer bestanden af sorthummer, og det er det, der nu skal rettes op på, så der i fremtiden kan foregå bæredygtigt hummerfiskeri i området.

Derfor vækker det også stor glæde hos Nordsøen Oceanariums akvariemester, Martin Riis, at der nu er penge til at fortsætte og udvikle projektet over de kommende to år. 

Vi er utrolig glade for støtten fra Melsen Fonden, som betyder, at vi kan videreføre projektet og fortsætte den spændende udvikling, vi har set indtil nu. Nu får vi mulighed for at dygtiggøre os endnu mere og udsætte mange flere sorthummere på de lokale stenrev,” siger Martin Riis.

Overlevelsesraten skal forbedres

Hummerprojektet har base i Nordsøen Oceanarium, som har udviklet et opdrætsanlæg, hvor de små sorthummere lever, fra de udklækkes af æggene, indtil de efter 2-3 måneder er store nok til at blive sat ud på stenrevene.

En af de store udfordringer ved projektet er, at overlevelsesraten på hummeryngel er meget lav. Indtil nu har blot 1,8 pct. af de små hummere overlevet længe nok til, at de er så store, at de kan blive sat ud i Nordsøen. Målet er derfor at gøre det tal endnu højere. Det gøres blandt andet ved at forbedre leveforholdene i anlægget.

Muligheden for at opnå en meget større overlevelsesprocent er helt klart inden for rækkevidde, og det kommer vi til at have stort fokus på i næste fase af projektet,” siger Martin Riis.

Netop mulighed for at forbedre omstændighederne for at øge bestanden af sorthummer har været afgørende for Melsen Fondens milliondonation:

Siden vi etablerede fonden, har et af vores fire formål været at yde økonomisk støtte til forbedring af dyrs forhold. Derfor har det været helt naturligt for os at bakke op om det ambitiøse projekt, som Nordsøen Oceanarium har søsat, der netop har til formål at genskabe bestanden af sorthummer i Nordsøen, så der igen kan være bæredygtigt hummerfiskeri på kyststrækningen,” lyder det fra Stiven Larsen, der er bestyrelsesmedlem i Melsen Fonden.

Nordsøen Oceanarium vil i projektets næste fase øge samarbejdet med DTU Aqua og støtte endnu mere op om deres forskning i sorthummer.

Udlandet har også fået øjnene op for hummerprojektet, og ifølge Martin Riis er pengene med til at sikre endnu bedre muligheder for vidensdeling med andre interessenter på området.

Udover midler til fortsat drift og projektledelse, så er indsatsområderne i det nye projekt: 

1.      Udvidelse af anlægget

2.      Optimering af processer og udstyr, bl.a. udvikle aqua hives (”etværelses lejligheder” til hummerlarver) og larveanlæg

3.      Indsamling af data i opdrætsanlægget – ny og mere præcis metode

4.      Øget formidling og international erfaringsudveksling med samarbejdspartnere

5.      Udsætninger af yngel – optimering af metoderne