Maj satte rekord i negative elpriser

Foto: Norlys
Print Friendly, PDF & Email

Maj satte rekord i negative elpriser

De mange solskinstimer har været afgørende for, at vi har set rekordmange timer med negative elpriser i maj i år, oplyser Norlys i en pressemeddelelse.

Det gode solskinsvejr har givet de danske elkunder god grund til at smile i maj. I løbet af måneden har der nemlig været henholdsvis 75 og 59 timer i Vest- og Østdanmark med negative elpriser. Det betyder, at der samlet for de to elprisområder har været i alt 134 timer, hvor elkunderne har fået penge for at bruge strøm, når man kigger på den rene elpris. Og det er ny rekord.

– Vi ved, at mange af vores kunder følger elpriserne tæt, og udviklingen i maj understreger da også, at der kan være rigtig god grund til at gøre det. Det er både godt for pengepungen og den grønne omstilling, hvis man planlægger sit forbrug til de timer, hvor der er meget sol og vind, og elprisen dermed er lav, siger Mads Brøgger, der er direktør for Norlys’ energiforretning.

Vi skal tilbage til oktober sidste år for at finde den hidtidige månedsrekord. Her var der samlet 125 timer med negative elpriser.

Når maj har været så gavmild med negative elpriser, skyldes det blandt andet det flotte forårsvejr. Der kommer nemlig mere og mere vind- og solenergi i energisystemet, og samtidig er det danske elnet i højere grad blevet forbundet til de europæiske elnet, hvor især Tyskland og Holland har udbygget solenergi i de seneste år.

– Det kommer os til gode, når vi har haft så mange solskinstimer, som det er tilfældet i maj. Samtidig har elforbruget ligget lavt i maj, fordi der har været varmt nok til, at vi ikke har brugt strøm til opvarmning, men heller ikke så varmt, at vi har skullet bruge nedkøling. Så der har på mange måder været et ’sweet spot’ her i maj, siger Mads Brøgger.

Tendensen med negative elpriser fortsætter her i begyndelsen af juni. I både Vest- og Østdanmark var der søndag flere timer med negative elpriser.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at oveni den rene elpris kommer den statslige elafgift, eltarif til statslige Energinet, abonnementer, spottillæg, moms og nettarif til det lokale elnetselskab. Tarifferne kan også svinge fra time til time alt efter, hvilken tarifmodel de enkelte selskaber bruger.