ForsideBlokhusMærsk-uheld følges op

Mærsk-uheld følges op

Mærsk-uheld følges op

Stranden er nu næsten ren igen, men der mangler stadig oprydning i havet. Det følges der op på med en række møder mellem strandfogederne, Mærsk og Jammerbugt Kommune i den kommende tid.

Som man har kunnet orientere sig om løbende i diverse medier de seneste dage, har tabte Mærsk-containere skabt en situation, hvor strandingsgods i store mængder er flydt op på stranden fra Bulbjerg og nord på – og mest af alt i Jammerbugt Kommune.

Det var Mærsk containerskibet Mayview, som d. 22. december under stormen Pia tabte 46 containere i havet, hvorfra blandt andet sko, hvidevarer og poser med hospitalsudstyr skyllede i land i dagene efter.

Strandfogederne, som har det daglige opsyn med kysten, oplevede en situation, der var helt ude af vanlige proportioner og indkaldte til et krisemøde med Jammerbugt Kommune og Mærsk d. 26. december. Her påtog Mærsk sig det fulde økonomiske ansvar, og der blev således mulighed for at tilkalde betalt assistance i form af mandskab og maskiner fra Bejstrup Maskinstation og Jammerbugt Kommunes egen Vej og Park afdeling, som en væsentlig del af oprydningen i går og i dag.

Rene strande med frivillig hjælp

Indtil maskinerne kom til undsætning, var stranden imidlertid et tilløbsstykke for frivillige, som af egen drift gik i gang med at rydde op på stranden og i klitterne. Både de og strandfogederne fortjener en stor tak, understreger borgmester Mogens Christen Gade.

Hjælpen fra frivillige betød, at store dele af strandingsgodset var samlet i bunker og derfor var lettere at flytte for Bejstrup Maskinstation og Jammerbugt Kommunes Vej og Park afdeling.

”Det gik hurtigt, og vi er faktisk ved at være i mål med oprydningen nu – også i klitterne,” lyder meldingen torsdag eftermiddag fra strandfoged Thomas Duurloo, som de seneste dage er blevet talsmand for strandfogederne på det ramte stykke.

Efterspil og en plan for fremtiden

Desværre er problemet ikke løst endnu. Kun 4 af de tabte containere er skyllet i land. De resterende med last udgør stadig en miljørisiko og en fare for mindre skibe ved kollision. Derfor har fiskerne fra Thorupstrand også indstillet fiskeriet, indtil de resterende containere er fundet og fisket op.

Miljøminister, Magnus Heunicke, er gået ind i sagen og mødes i dag med miljøordførere fra Folketingets partier. Ligesom han planlægger at mødes med Mærsk med krav om en køreplan for eventuelle lignende tilfælde i fremtiden. ”Vi kan ikke have, at næste gang, der skyller noget op, at vi så igen skal gå og håbe på, at lokale tager en tørn,” siger han til DR.

Borgmester Mogens Christen Gade hilser initiativet velkommen, men roser i samme åndedrag Mærsk for deres tilgang til at rette op på de skader, der er sket i denne omgang.

De løbende møder, der er aftalt mellem strandfogederne, Mærsk og Jammerbugt Kommune, fra nu af og til oprydningen er endeligt afsluttet skal følge op på de indgåede aftaler, som går på, at Mærsk står med ansvaret for oprydningen i havet, langs kysten og i klitterne samt betalingen for den, ligesom virksomheden går ind i en kompensation for de tab, som fiskerne lider.

LÆS OGSÅ: Har du mistet smykker ved indbrud – Kender du disse tyvekoster?

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER