Lokale Business Nordvest-elever deltager i Løvens Hule Junior
Hvis man så fjernsyn lørdag aften, kunne man i Løvens Hule Junior opleve to lokale iværksættere, der med begejstring præsenterede deres idé for løverne. Lukas Landbo Nielsen på 17 år og Viktor Stig Gøttrup på 16 år har begge valgt at læse EUX på Business Nordvest, da de har et stort iværksættergen – og netop dette iværksættergen har bragt dem til Løvens Hule.
Det var en oplevelse, da Lukas og Viktor deltog i Løvens Hule Junior på trods af, at løverne ikke investerede i deres firma. Her præsenterede de deres havefirma, og som Viktor udtrykker det: Vi vidste jo godt, at syv københavnere ikke ville investere i et havefirma i Jylland, men vi ville gerne være med for oplevelsen.
Det er måske heller ikke nødvendigt med en stor investering, for firmaet kører med fuld knald og har gjort det siden Lukas var 12 år gammel. De fortæller, hvordan de har forsøgt at skære ned på antallet af timer, de bruger i firmaet, så der er tid til at trække vejret og overveje, hvad der går godt, og hvad der skal gøres anderledes. På trods af deres unge alder har Viktor og Lukas stor forståelse for, hvordan en forretning skal skrues sammen. De fortæller, at det er vigtigt for dem, at der er en flad ledelsesstruktur i firmaet, så der ikke er et hierarki mellem afdelingsledere og medarbejdere, men at alle er på samme niveau med forskellige arbejdsopgaver.
Når først man tænker som en virksomhedsejer, kan det være svært at stoppe igen. De har drivkraften til at skabe noget nyt, og hos dem begge er det særligt deres far, som spiller en vigtig rolle.
– Min far hjalp mig i gang med havefirmaet, da jeg var 12 år gammel, og der fandt jeg ud af, at man ikke behøver at søge job hos et firma, men at man kan starte sit eget. Jeg synes, at det er sjovt at holde regnskab og selv finde sine kunder. Det er en helt anden følelse end at få en lønseddel fra købmanden for eksempel. Det er fedt at være med til det hele i en virksomhed og være med til at løse forskellige udfordringer og bygge noget op fra bunden, fortæller Lukas.
– Jeg ser meget op til min far, og jeg vil gerne gå i hans fodspor. Han har skabt et kaffemaskineservice-firma fra bunden, mens han har haft andet arbejde ved siden af. Jeg kan godt selv lide at arbejde, og jeg elsker at have fart på i hverdagen. Her er iværksætteri fedt, for der er fut på, og man er inde over mange ting, fortæller Viktor.
Når man læser på Business Nordvest, er man meget orienteret mod virksomheder og arbejdsmarkedet, og den typiske elevprofil er ofte én, som gerne vil i gang på arbejdsmarkedet eller prøve nogle idéer af.
– Vores elever vil gerne arbejde og få noget til at ske. De skal ikke nødvendigvis læse videre, men ud i verden. Det forsøger vi altid at tage højde for i vores undervisning, så den bliver praksisnær og minded på, at eleverne bliver klar til at arbejde med business. Virksomhedstankegangen er en grundlæggende målepind for alle vores fag, og derfor bruger vi også virksomhedsbesøg og viden fra virksomheder til at skabe god undervisning. De elevprofiler vi har her, er nogle, der vil prøve noget af og arbejde med den eksperimentelle tankegang, og det vil vi gerne favne, fortæller uddannelseschef Ann Hvid Skouboe.
Der er travlt i havefirmaet, men de to iværksættere er også i gang med andre projekter. Lukas har valgt at satse 100% på iværksætteriet og driver, sideløbende med havefirmaet, et firma med sin far, hvor de henter skibstrawl, som kan genbruges og sælges videre. Derudover sælger de brænde, ligesom Lukas også har et projekt omkring Tiny Houses på tegnebrættet. Viktor fokuserer på at færdiggøre sin EUX, så ud over arbejdet i havefirmaet, er der ikke meget tid til overs. Alligevel vælter det også hos ham ind med nye idéer, der måske skal tages fat på.