Livø Anstaltens historie – foredrag i Fjerritslev

Foto: Jammerbugt Bibliotekerne

Livø Anstaltens historie – foredrag i Fjerritslev

Foredrag ved Poul Duedahl d. 23. marts kl. 19 -21 på Fjerritslev Bibliotek

Seksuelle afvigere, utilpassede unge, tyveknægte og sædelighedsforbrydere. Hvor gør man af mennesker, som er uønskede i normalsamfundet, fordi de stikker ud og stikker af ? Lægen Christian Keller havde en idé. Man placerer dem på en øde ø.

-- annonce ---

Staten købte Livø i Limfjorden og indrettede i 1911 en isolationsanstalt, som frem til 1961 husede i alt 743 såkaldt ”kriminelle, asociale og moralsk åndssvage” mænd. Anbragt på ubestemt tid og på overlægens nåde. Mændene var afskåret fra omverdenen, ofte i årevis, og for mange var flugt, sterilisation og kastration den eneste udvej.

Historien om Livø Anstalten er fortællingen om en helt central side – og bagside – af velfærdsstatens og demokratiets danmarkshistorie. Den er fortællingen om, hvordan et land for ikke længe siden behandlede sine afvigere og fortællingen om et samfund i samfundet og dets skæbner – hvoraf en enkelt siden blev far til en dansk statsminister.

Poul Duedahl er professor ved historiestudiet på Aalborg Universitet og medforfatter til bogen ’Afvigernes ø’, der udkommer i foråret 2023.

Køb billetter her: https://www.jammerbugtbibliotekerne.dk/arrangementer/foredrag-debat/afvigernes-oe-livoe-anstaltens-historie

LÆS OGSÅ: Graver til Fjerritslev og Kollerup Kirker søges (Genopslag)