Lange liggetider på sommerhuse i Nordjylland

De nordjyske sommerhuse vokser i kvadratmeter
Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Der bliver solgt flere sommerhuse i Nordjylland, viser en opgørelse fra Dansk Byggeri. Men mange sommerhuse står til salg i lang tid, og det er med til at gøre dem til nogle af landets billigste.

Uanset om sommerhuset er omgivet af sand og vand eller lyng og fyrretræer, så har flere danskere haft både lyst og luft i budgettet til at købe sommerhus. Det gælder også i Nordjylland, hvor 1.143 sommerhuse i perioden 1. april 2018 til 1. april 2019 skiftede ejer. Dermed er Nordjylland nummer tre på listen over, hvor i landet der i denne periode blev solgt flest sommerhuse. Det viser opgørelsen fra Dansk Byggeri, der bygger på de seneste tal fra Finans Danmark.

  • Forskellen i antallet af handler rundt om i landet hænger sammen med, hvor mange sommerhuse der er. Men liggetiderne har også stor betydning for antallet af handler. Der findes fx mange sommerhuse i Nordjylland, men de bliver ikke solgt så hurtigt som andre steder. Det betyder, at der handles færre sommerhuse end på fx Sjælland, hvor liggetiderne er meget kortere. Men når det er sagt, så skiftede mere end 1.100 sommerhuse i Nordjylland ejer i perioden 1. april 2018 til 1. april 2019, og det må siges at være mange handler sammenlignet med tidligere år, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Jacob Hangaard.

I Nordjylland er de gennemsnitlige liggetider mange steder mellem 300 og 500 dage, og i fx Frederikshavn var den i juni kortvarigt helt oppe på cirka 1000 dage i gennemsnit. I Hjørring og Brønderslev er sommerhusene også til salg i langt over et år i gennemsnit, før slutsedlen bliver skrevet under.

De lange liggetider i flere kommuner smitter af på kvadratmeterprisen, der nu er lavere end i 2012. Dengang kostede et sommerhus i Nordjylland i gennemsnit knap 13.800 kroner per kvadratmeter, mens gennemsnitsprisen i perioden 1. april 2018 til 1. april 2019 var knap 13.000 kroner per kvadratmeter.