Landdistrikter: Venstres boligspil er en velkommen håndsrækning til førstegangskøbere i landdistrikterne

Venstres boligudspil vil hjælpe flere førstegangskøbere i landdistrikterne ind på boligmarkedet, vurderer Landdistrikternes Fællesråd. Foto: Mads Krabbe


Venstres boligudspil indeholder flere gode elementer, hvor især forslaget om en boligopsparingskonto vil hjælpe flere førstegangskøbere i landdistrikterne ind på boligmarkedet, vurderer Landdistrikternes Fællesråd.

Venstre præsenterer i sit boligudspil et forslag om at indføre en boligopsparingskonto til førstegangskøbere. Boligopsparingen skal være fradragsberettiget og kan derfor give et par 20.000 kr. årligt og i alt 100.000 kr. over fem år ved indbetaling af de maksimale 500.000 kr.

-- annonce ---
  • 100.000 kr. ekstra i udbetaling er mange penge for et ungt par, som drømmer om en bolig i landdistrikterne. Her rækker pengene lidt længere, end de gør i de store byer, og 100.000 kr. vil derfor have en udslagsgivende betydning for, hvilket hus, man kan få lov at købe, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, og tilføjer:
  • Desuden møder vi i Landdistrikternes Fællesråd fortsat eksempler på boligsøgende i landdistrikterne, hvor pengeinstituttet kræver en noget højere egenfinansiering end de normale 5 %. Her vil et økonomisk tilskud gennem en boligopsparingskonto også være en fordel for især førstegangskøbere, som ikke har en friværdi fra et tidligere hussalg med i baglommen.

Desuden er Landdistrikternes Fællesråd positive over for, at Venstre vil gøre det muligt at opdele tidligere stuehuse til dobbelthuse eller lejligheder samt gøre nedlagte landbrugsejendomme beboelige.

  • Vi har i Fællesrådet længe problematiseret udfordringerne ved at skabe flere boliger i eksisterende bygningsmasse i landzonerne. Blandt andet på grund af planloven, som begrænser mulighederne for at lave væsentlige om- eller tilbygninger af eksisterende bygningsmasse. Jeg er derfor meget glad for at se, at udspillet har ambitioner om at fjerne dette benspænd, siger Steffen Damsgaard.

Også muligheden for at bygge en nabobolig ved siden af en eksisterende bolig er et skridt i den rigtige retning i forhold til udvikling i landzonerne og muligheden for at omplacere boliger i det åbne land. Derudover håber Landdistrikternes Fællesråd, at mindre strenge energikrav ved etablering af tiny houses kan få flere til at turde gå i gang med at etablere bo- og levefællesskaber på landet. Endelig indeholder udspillet også et forslag om, at boliger til under 1 mio. kr. skal fritages for den faste del af tinglysningsafgiften på 1750 kr.