Landdistrikter i jubel: Ny sommerpakke giver energiindsprøjtning til sommeren på ø og land

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.
Print Friendly, PDF & Email

Gratis færger, højere fradrag på sommerhusudlejning og halv pris på kulturaktiviteter. Sådan lyder nogle af tiltagene i ny sommerpakke, der blev præsenteret fredag.

Der er grund til at juble rundt om i landet. Et bredt flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet har fredag fordelt omkring 700 millioner kroner til konkrete initiativer til sommer-, kultur-, og naturaktiviteter i hele landet.


Flere initiativer kommer til at gøre en fuldstændig vital forskel for de hårdt ramte turismeerhverv i landdistrikterne, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

– I dag er sådan en dag, hvor jeg på trods af mit vestjyske sindelag, må erklære mig ovenud begejstret. Sommerpakken er spækket med gode, konkrete initiativer, som i den grad kommer til at kunne mærkes ude i det danske sommerland, siger han.

Formålet med aftalen er at få hjulene i gang hos en hårdt presset turismebranche for dermed at få dansk økonomi i omdrejninger. Det brede flertal bag aftalen er blandt andet enedes om at gøre færger gratis for cyklister og gående, reducere færgepriser til nogle øer i august-septemer samt at udbyde en dansk pendant til interrailpasset, der for 299 kroner giver fri offentlig transport hele sommeren. Også højere fradrag på sommerhusudlejning og halv pris på kulturaktiviteter er med i sommerpakken.

Derudover får ø-turismen og Ø-passet, som Landdistrikternes Fællesråd administrerer, tildelt 2 mio. kr. til udvikling og markedsføring. Det glæder formanden for Landdistrikternes Fællesråd, at aftalepartierne har set mening i at satse på ø-passet.

– Vi skal på opdagelse i vores eget land i år, og her er ø-passet en formidabel guide til det danske ørige. Det er i den grad værd at videreudvikle, for passet åbner for så mange muligheder og oplevelser for alle målgrupper. Fra de adventurelystne til børnefamilien over ægteparret med voksne børn. Vores øer omfavner dem alle, siger Steffen Damsgaard og tilføjer:

– Derfor vil jeg gerne sende en varm og inderlig tak til samtlige partier for at se den værdi, Ø-passet skaber for hele det danske ørige – til gavn for vækst og udvikling i hele Danmark.

Det er erhvervsminister Simon Kollerup (S) som har styret forhandlingerne på vegne af regeringen, og også han er glad for sommerpakkens indhold.

– Corona-krisen har ramt dansk turisme særlig hårdt. Vi står med udsigt til en anderledes sommer, hvor der alt andet lige vil være færre turister i Danmark, og hvor flere danskere skal holde ferie hjemme. Derfor skal vi gøre noget godt for dem, der lever af at give os andre oplevelser. Det kan være den lokale restaurant, det lokale museum eller den lokale isbutik, der er afhængige af de mange kunder i sommermånederne. Personligt er jeg også rigtig glad for, at vi med den her pakke gør det billigere og dermed lettere at komme ud i vores skønne landdistrikter, udtaler han i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.