Læserbrev: Kulturen er jo – ”ilten til det at være menneske”

Ole Stavad. Foto: Region Nordjylland
Print Friendly, PDF & Email

Af Ole Stavad (S)
Regionsrådsmedlem, formand for Udvalg for Regional Udvikling

ole@stavad.dk
9460 Brovst


Jeg er taknemlig for vi lever i et land, hvor vi har en regering og et Folketing, der beviser, at man tager fælles ansvar, når Danmark har brug for det. Stor tak for det.

Min bekymring er, at den krise som Danmark og hele Verden oplever lige nu, bliver den dybeste og længst varende, som vi har oplevet i min levetid. Hele Verden er ramt, så selv om Danmark klarer sig godt gennem den aktuelle krise her og nu, vil det sætte lange og dybe spor i årene der kommer.

Derfor tror jeg også, at vi får mere brug for vore værdier, vores kultur og vort fællesskab end nogensinde tidligere. Derfor er jeg helt uforstående over for, at vores kulturminister har afvist, at kulturen – bredt taget – har brug for en særlig håndsrækning. Det er helt forkert. Alting er jo lukket ned. Hele det normale økonomiske fundament for vore kulturinstitutioner og udøvende kunstnere forsvandt jo over en nat.

Der er tværtimod brug for at ”opruste på kulturområdet”.

Derfor en stæk opfordring til vores kulturminister, finansminister og statsminister om omgående at få sat kulturen på den politiske dagsorden. Det lyder voldsomt, men en engangsinvestering på en milliard eller to til kulturen, betyder reelt ingenting økonomisk. Derimod kan det gøre hele forskellen på, hvordan vi kommer helskindet gennem en historisk krise.

Kulturen er jo ”ilten til det at være menneske” – bredt taget. Derfor har vi i disse krisetider mere brug for kultur og fællesskab end nogensinde tidligere.

Jeg husker Mette Frederiksen som en utrolig visionær og spændende kulturordfører, da jeg selv var i Folketinget. Derfor er jeg også sikker på, at Mette bedre end de fleste andre er bevidst om kulturens samfundsmæssige betydning. Derfor min bøn: Giv lige en melding til finansministeren og kulturministeren, at her er et problem, der skal løses – NU.