Kulturministeren besøger Museum for Papirkunst i Blokhus

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (A). Foto: Marie Hald
Print Friendly, PDF & Email


Kulturministeren besøger Museum for Papirkunst i Blokhus

Man kan nemt forestille sig, at kulturministerens hverdag er præget af
papir – dokumenter der skal gennemlæses, vurderes, arkiveres eller
makuleres – men på mandag skal Ane Halsboe-Jørgensen opleve papiret i
en helt anden form.


Mandag 3. oktober kl. 12 besøger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen Museum for Papirkunst, hvor hun vil opleve imponerende samtidskunst, kunsthåndværk og design i papir af både nationale og internationale
kunstnere. Stifter af museet, Bit Vejle, ser frem til ministerens besøg:

“At få besøg af kulturministeren er en stor glæde og ære, og vi sætter meget pris på, at Ane Halsboe-Jørgensen har valgt at aflægge museet et besøg, så vi får mulighed for at give hende et indblik i papirkunstens fascinerende verden og i de planer, vi har for museets fremtid”

Det er første gang, ministeren besøger Museum for Papirkunst, som er Jammerbugt Kommunes eneste kunstmuseum og Nordens eneste specialmuseum for papirkunst. Museet åbnede i 2018 og anslår at
besøgstallet – på trods af et Corona-stille første halvår – vil runde 22.000 besøgende i år. Foruden de permanente og temporære udstillinger afholder museet mange årlige events, workshops, foredrag og sjove aktiviteter tilrettelagt for børnefamilier.

Papir som udtryksform
De fleste har papir mellem hænderne hver eneste dag: Avispapir, brevpapir, bagepapir, indpakningspapir, kopipapir. Men papir er meget mere end det. Papir er et fascinerede materiale, som længe har spillet en central rolle i vores samfund.

De fine ark har i århundreder bundet mennesker og kulturer sammen og gjort det muligt at nedfælde love, kærlighedsdigte og historiske begivenheder. Vi har brugt det til at udveksle idéer og kommunikere. I dag foregår meget digitalt, og papirets rolle i vores dagligdag har ændret sig. Men det mangfoldige materiale rummer utallige muligheder og kan bruges til meget mere end det, vi ofte tænker.

Det er også et afsæt til stor kunst – psaligrafi, origami, découpage, skulptur og andre imponerende udtryksformer.

Mandag, når kulturministeren træder ind i museets udstillinger, vil hun måske fornemme, at tiden går lidt langsommere. Papirkunst er nemlig fordybelsen og langsomhedens kunstform – for skaberen såvel som iagttageren. Her kan man glemme tiden for en stund og fortabe sig i fascinerende værker, der giver stof til eftertanke. Og netop eftertanke og fordybelse er vigtig i en hverdag, der er præget af rastløshed, bekymringer, hastværk og høje krav.

Museum for Papirkunsts vision er at være et kulturelt åndehul, et frirum, hvor ro og refleksion er i centrum.

Et sted, hvor man kan stoppe op, glemme tiden og bare lade sig rive med i en time eller to – uanset om man er barn, ung, turist, pensionist eller kulturminister.