Kultur og sundhed skal gå hånd i hånd i nye patientstuer på Aalborg Universitetshospital

Aalborg UH, Nord Foto: Aalborg Universitetshospital.
Print Friendly, PDF & Email

Regionsrådet vil styrke samspillet mellem kultur og sundhed i Nordjylland og bl.a. skabe interaktive patientstuer på Aalborg Universitetshospital i et banebrydende samarbejde mellem sundhedspersonale, nordjyske kunstnere og den kendte skuespiller Thure Lindhardt.

Regionsrådet har besluttet af give tilskud til i alt 12 nye initiativer – dels fra sin årlige kulturpulje og dels fra en ekstraordinær pulje til fremme af kultur inden for sundhed.


Initiativerne på sidstnævnte område vil bl.a. sende en performancekunstner i dialog med University College Nordjylland om udvikling af sygeplejerskeuddannelsen. På plejehjem i Jammerbugt og Aalborg kommuner rykker en komponist ind for at skabe nye oplevelser. Og på Aalborg Universitetshospital skal det patientnære miljø have en helt særlig kulturindsprøjtning med interaktive patientstuer.

– Initiativerne har det fælles afsæt, at kultur kan styrke os mentalt, når vi er udfordret på helbredet, som det oftest er tilfældet, når vi møder sundhedssystemet. I disse situationer kan kunstnere bidrage til nytænkning og være det spejl, som gør os i stand til bedre at gennemskue, om vi gør tingene rigtigt. Det viser forskningen, og det tror jeg fuldt og fast på, siger Ole Stavad, regionsrådsmedlem og formand for Udvalget for Regional Udvikling.

Nye patientstuer med kultur og natur som ramme

Et af de initiativer, som Regionsrådet ser særligt frem til at følge, er skabelsen af to interaktive patientstuer på Aalborg Universitetshospital med et dynamisk og formidlende indhold, der er tilpasset den enkelte patient og familie. Her skal kultur og natur være en nyskabende del af rammen om den syge.

Fokus er i første omgang børn med livstruende sygdom og deres familier på børneafdelingen samt patienter med hoftebrud og deres pårørende på ortopædkirurgisk afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Det er et bærende element i initiativet, at de interaktive patientstuer skal være skalerbare, så konceptet også kan anvendes på andre afdelinger og hospitaler f.eks. på det kommende Nyt Aalborg Universitetshospital.

Idémanden bag initiativet, overlæge Per Thorgaard, har sammensat et stærkt hold af sundhedsfaglige medarbejdere til at løfte opgaven sammen med kunstnere fra hver sin genre bl.a. skuespil, arkitektur, sang, billedkunst, lydkunst samt foto og film.

– Kunst og kultur har en veldokumenteret sundhedsfremmende virkning – både ved akut sygdom og ved rehabilitering efter sygdom. Vi vil sikre, at den syge og de pårørende også kan gøre brug af dette virkemiddel under deres ophold på sengestuen og at de sundhedsprofessionelle nu får mulighed for brug af kulturmedicin i den direkte patientkontakt, siger overlæge Per Thorgaard.

Kendt skuespiller vil skabe kunst til glæde for patienter

De fleste medvirkende kunstnere er nordjyder med undtagelse af den kendte skuespiller Thure Lindhardt, som blev involveret i initiativet, da han deltog i en debat om værdien af kunst på sygehuse arrangeret af Region Nordjylland til årets Kulturmøde på Mors.

– Jeg har stor ærefrygt for denne vigtige og enestående mulighed for at yde den særlige kunst det er at skabe til mennesker med behov de fleste af os ikke kender til. Det er en stor og svær opgave, som kun kan tilgås med stor ydmyghed. Og jeg glæder mig til at skulle arbejde i Nordjylland med kunstnere og sundhedsaktører for at skabe noget, der forhåbentlig rammer både meget lokalt og samtidig tidløst, siger Thure Lindhardt.

Arbejdet indledes den 1. december, hvor Aalborg Universitetshospital igangsætter processen med at skabe en patientnær og dynamisk ramme med kulturtilbud på sengestuer.

Yderligere informationer:

Kulturpuljen

Regionsrådets årlige Kulturpulje støtter initiativer med flere samarbejdspartnere, som bidrager til udviklingen af det nordjyske kulturliv. I 2020 har puljen haft fokus på temaerne Kulturarv og stedbundne kvaliteter; Udvikling og understøttelse af kulturelle netværk; Kulturinitiativer efter COVID-19.

8 initiativer har fået tilskud på i alt 2,7 mio. kr.

Læs mere om initiativerne her

Kultur og Sundhedspuljen

Regionsrådets Kultur og Sundhedspulje er en ekstraordinær pulje, som i 2020 støtter udvikling og iværksættelse af initiativer, der sætter kunst og kultur i samspil med sundhedsområdet. Puljen har fokus på temaerne Kunst og kultur i samspil med sundhedsområdet; Synliggørelse af værdien af kunst og kultur for institutioner, kommuner, virksomheder og andre inden for sundhedsområdet; Styrkelse af patienters og borgeres mentale sundhed, helbredelse, livskvalitet og tilfredshed.

4 initiativer har fået tilskud på i alt 1,4 mio. kr.