Konsekvenserne af corona: Flere bliver ramt af angst og depression

"Desværre er der flere unge mennesker end tidligere, som lige nu har det svært og kontakter os, fordi de er angste eller føler sig deprimerede", siger Vivian Byrholt, adm. direktør i Topdanmark Livsforsikring.
Print Friendly, PDF & Email

Endnu en skyggeside af den lange nedlukning af samfundet viser sig nu. I de første fem måneder af 2021 har 25 pct. flere end i samme periode sidste år gjort brug af deres sundhedsforsikring, fordi de er ramt af angst eller depression. Det viser helt nye tal fra Topdanmark.

“Det er en bekymrende udvikling, og vi i har en stor opgave i samfundet og på arbejdspladserne med at være opmærksomme på psykisk mistrivsel,” siger Vivian Byrholt, adm. direktør i Topdanmark Livsforsikring.


“Vi mennesker kan have svært ved forandringer. Mange har fundet ud af, at det fungerer rigtig godt at sidde derhjemme, og man skal derfor ikke undervurdere, at der er mange, som er bekymrede for at skulle tilbage på arbejdspladsen og ud blandt andre mennesker igen i en travl hverdag,” siger hun.

Flere unge får angst og depression
Der har været en stigning i angst og depression blandt unge under 35 år, viser tallene fra Topdanmark for de seneste fem måneder.

“Desværre er der flere unge mennesker end tidligere, som lige nu har det svært og kontakter os, fordi de er angste eller føler sig deprimerede”, siger Vivian Byrholt.

Tidligere under nedlukningen har mange været påvirket negativt af at være isoleret derhjemme. Nu rammes flere af bekymringer for at skulle tilbage blandt kollegaer og mange mennesker igen. For nogle handler det om bekymring for at blive smittet. For andre handler det om, at de havde en velfungerende hverdag med familie og børn, fordi de har arbejdet hjemme, og nu står de i en ny situation, hvor de skal tilbage til en mere normal hverdag igen, lyder vurderingen fra Topdanmark.

Erfaringerne fra Topdanmark viser, at angst og depression er mere alvorlige lidelser, som kræver længere behandlingsforløb end for eksempel stress. Personer med angst eller depression kommer igennem et forløb hos en psykolog og i nogle tilfælde også til behandling hos en psykiater.

Tidlig indsats får folk hurtigere tilbage i job
Jo hurtigere behandlingen sættes i gang, jo større sandsynlighed er der for et kortere sygdomsforløb, viser erfaringerne fra Topdanmark.

“Der er ingen tvivl om, at det er afgørende hurtigt at komme i gang med et behandlingsforløb. Derfor er vi også meget opmærksomme på at få vores kunder, som kontakter os, hurtigt i gang med behandling – og vi har en særlig hotline, hvor man kan ringe ind, hvis man har brug for råd eller har små symptomer på stress, angst, depression eller andre psykiske lidelser,” siger Vivian Byrholt.

Gode råd – Hold øje med symptomer
Stress kan udvikle sig til en længerevarende sygdom som fx angst, depression. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på tidlige symptomer:

– Har svært ved at sove
– Ikke kan koncentrere dig
– Let mister overblikket
– Bliver irritabel og trist
– Får hjertebanken eller forhøjet blodtryk

Hvis du har symptomer, anbefaler vi, at du søger hjælp. Jo hurtigere du får hjælp, jo bedre kan det forhindres, at det udvikler sig til en længerevarende sygdom.