Kompensationsordning til minkavlere på plads

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email
Som følge af fund af COVID-19 skal mere end 150 minkbesætninger aflives. De første aflivninger starter torsdag.

Den kompensationsordning til de mange minkavlere, som de kommende måneder skal have aflivet deres mink, er nu på plads.


Dermed kan Fødevarestyrelsen, assisteret af Beredskabsstyrelsen og politiet gå i gang med aflivningen. Op omkring 200 mand er involveret i operationen, der kommer til at strække sig over flere måneder. Aflivningerne går efter planen i gang torsdag. I første omgang ved Gjøl i Nordjylland og ved Bording i Ikast-Brande Kommune.

Det ligger fast, efter regeringen torsdag besluttede, at alle smittede minkfarme i Danmark samt minkfarme inden for en radius af 7,8 kilometer fra smittede farme skal aflives som følge af den stigende smitte med COVID-19.

Der er to mulige kompensationsmodeller for de minkavlere, der i den kommende tid vil få deres besætning aflivet som en del af indsatsen mod spredning af COVID-19.

Minkavlerne kan vælge at få kompensationen udbetalt med det samme ud fra en standardiseret tabspris eller modtage et á conto beløb, som vil blive endeligt opgjort, når næste års priser på minkskind kendes.

For at sikre så hurtig en proces som muligt vil minkavlerne blive kompenseret økonomisk ud fra en standardiseret tabspris for minkene, der dog vil kunne svinge afhængigt af skindenes kvalitet.

Derudover vil minkavlerne blive kompenseret for deres driftstab, knyttet til aflivningen af deres avlsdyr. Denne del af kompensationen vil afhænge af, om der har været konstateret smitte i besætningen eller ej.

Minkfarme med konstateret smitte vil modtage 20 pct. i kompensation for driftstabet, mens farme uden smitte vil modtage fuld kompensation.  

Fakta:

  • 58 minkfarme er konstateret smittet med COVID-19 i Nordjylland, og mere end 46 farme er under mistanke.
  • Fødevarestyrelsen har netop konstateret COVID-19 på den første minkfarm i Midtjylland i Bording ved Ikast. 
  • I juli fastsatte regeringen regler om, at alle, der færdes i minkbesætninger, skal bruge værnemidler for at undgå smitte mellem mennesker og dyr. 
  • Alle danske minkfarme skal indsende prøver fra døde mink til testning for COVID-19 hver tredje uge, mens særligt berørte kommuner skal indsende to gange ugentligt.