ForsideAabybroKøkkenkultur i Nørhalne får 2,4 millioner til at sætte bælgfrugter på menuen

Køkkenkultur i Nørhalne får 2,4 millioner til at sætte bælgfrugter på menuen

Køkkenkultur i Nørhalne får 2,4 millioner til at sætte bælgfrugter på menuen

De danske forbrugere skal have godt grønt på tallerkenen, og derfor støtter Plantefonden årligt dusinvis af nye grønne projekter, der skal gøre hverdagen mere planterig.

Nu er Plantefonden så klar til at præsentere de 45 nye projekter, som har modtaget tilsagn om tilskud i årets ansøgningsrunde. Plantefonden deler samlet 213,5 millioner kroner ud til de 45 grønne projekter.

Gode grønne ideer gror ikke på træerne, selvom man godt kunne foranlediges til at tro det, taget mængden af ansøgninger til årets ansøgningsrunde hos Plantefonden i betragtning. Der har i hvert fald ikke manglet gode ideer til nye projekter rundt om i landet hos de danske virksomheder og forskere. Plantefonden modtog langt over 100 ansøgninger, da fonden tidligere på året søgte nye projekter, der kunne styrke danskernes lyst og muligheder for at få gode plantebaserede fødevarer på tallerkenen. Nu er Plantefonden så klar til at løfte sløret for, hvilke projekter der denne gang modtager tilsagn om tilskud fra fonden.

”Tidligere på året søgte vi nye projektideer til en pulje på mere end 200 millioner kroner, og vi kunne med glæde konstatere, at der var rigtig mange rundt om i landet, som havde gode ideer til, hvordan vi bedst kunne fremme udviklingen af en mere planterig fødevaresektor. Samlet modtog vi 141 ansøgninger om tilskud til mere end 750 millioner kroner til gode grønne projekter. Det har ikke været en let opgave at udvælge, hvilke projekter som skal have tilskud i denne omgang, når feltet er så stærkt. Men jeg mener, at vi er landet på 45 gode projekter, der kan være med til at skubbe den grønne udvikling i rette retning,” fortæller forperson for Plantefonden, Marie-Louise Boisen Lendal.

De 45 projekter, der har fået en melding om, at de har modtaget tilsagn om tilskud fra årets pulje, er alle projekter, som enten skal styrke efterspørgslen efter plantebaserede fødevarer, udvikle og øge antallet af plantebaserede fødevarer eller styrke vidensdelingen og samarbejdet i den plantebaserede fødevaresektor.

”Plantefonden har til opgave at fremme udviklingen af en planterig fødevaresektor. Dét er vi i særlig høj grad lykkedes med i år, hvor vi ser en positiv tendens til, at projekterne tænker på tværs af sektoren, og vi har derfor rekord i partnerskabsprojekter, hvor flere led af værdikæden indgår. Mange af projekterne har også en direkte effekt, der vil kunne måles på både efterspørgsels- og udbudssiden, hvilket spiller direkte ind i vores mål om, at der skal være flere, bedre og nemmere adgang for forbrugerne og virksomhederne til at vælge planterige produkter,” fortæller Marie-Louise Boisen Lendal.

Samlet set udgør partnerskabsprojekterne 53 procent af årets tilsagn, hvilket er en stigning på 13 procentpoint sammenlignet med 2024.

Lokalt projekt får 2,4 millioner kroner

I Jammerbugt Kommune har projektet ”Bælgfrugter på menuen i spisesalen (Gkok 2.0)” fået tilsagn om 2,4 millioner kroner.
Projektleder Uffe Truelsen fra Køkkenkultur i Nørhalne står i spidsen for projektet, der vil styrke den grønne køkkenomstilling ved at give et kompetenceløft til 150 køkkenfaglige fordelt på op til 60 kostskoler i hele landet.

Kompetenceløftet baserer sig på projektets forløber Gkok, hvor metoden har vist sig yderst effektiv til at implementere grøn køkkenomstilling i praksis. Projektet fokuserer på at give køkkenpersonalet mod, tryghed og kompetencer til at lykkes med plante- og bælgfrugtbaserede måltider til unge. Det sker blandt andet gennem praksisnær opskriftsparring, kurser, opskriftsforløb, events og faglig sparring.

Projektet gennemføres i samarbejde med Dansk Vegetarisk Forening og Daverkosen Consult og løber fra januar 2026 til juni 2028.

Hvad støtter Plantefonden:
Samlet er det 45 nye projekter, der har fået tilsagn om tilskud fra Plantefonden i årets ansøgningsrunde.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER