Knud Bentsen udstiller på Kunst ved Kysten Påskeudstillingen 2019

Værker af Knud Bentsen
Print Friendly, PDF & Email

I påsken er der Kunst ved Kysten I Han Herred Havbådes udstillingshus i Slettestrand – Stedet ligger helt ned til havet, med strand og klitter lige udenfor døren. En af de 20 kunstnere er Knud Bentsen…

Han Herred Havbådes udstillingshus i Slettestrand danner i Påsken 2019 rammen for Kunst ved Kysten. Du vil kunne opleve 15-20 forskellige kunstnere, som hver med deres værker vil skabe en fantastisk udstilling.

Knud Bentsen udstiller til påskeudstillingen 2019.
“Jeg var 15 år gammel, da jeg i 1966 kom i lære som kleinsmed på Midtfyn. Allerede på det tidspunkt havde jeg set Robert Jacobsens jernskulpturer og jeg var fascineret af hans kunstværker. 

Jeg byggede maskiner til betonindustrien, men glemte aldrig Store Roberts skulpturer. 

Efter endt læretid var jeg sikker på, at smedegerningen ikke skulle være mit metier for resten af livet, så i slutningen af halvfjerdserne gik jeg i gang med en uddannelse som lærer på Ranum Statsseminarium. Jeg skulle lige have en HF først, så jeg afsluttede først min læreruddannelse i 1984. Der skulle gå endnu nogle år, før jeg i 1989 fik mit første job som lærer. I løbet af disse år, traf jeg Peter Holm og sammen med tre andre dannede vi et rockband. 

Da jeg fik fast ansættelse i 1989 som lærer og samtidig stiftede familie og anskaffede villa, Volvo og vovhund, gik bandet i opløsning, men Peter og jeg holdt forbindelsen ved lige.

I årene fra 1989 til 2012 havde jeg et pragtfuldt job i Den Danske Folkeskole. Først som lærer og i de sidste ti år af min karriere som skoleleder. 

Som årene i folkeskolen gik, fattede jeg på ny interesse for mit gamle fag som smed og jeg anskaffede mig en komplet smedie med esse, ambolt og værktøj med henblik på, at jeg ville smede, når jeg gik på pension. Men da pensionstiden oprandt, måtte jeg afstå mit hus og værksted og flytte i lejlighed i Aalborg, men Peter tilbød, at jeg kunne indrette mit smedeværksted i hans kostald ved Thorup. Så ved fælles indsats har vi fået indrettet et lille værksted der.

Jeg har i en del år været medlem af smedelauget på Godthåb Hammerværk og det er en hyggelig beskæftigelse, men ganske hurtigt opdagede jeg, at det ikke interesserede mig at stå i smedien og lave stribevis af jernalderknive og vikingeøkser – hvad skulle jeg bruge dem til.

Igennem hele min karriere som underviser i folkeskolen har jeg blandt mange andre fag fundet stor tilfredsstillelse ved at undervise i billedkunst. Specielt har jeg haft glæde af at få børnene til at fremstille kunstværker af kasseret materiale som ståltråd, papkasser, blikdåser og mælkekartoner. 
Og netop den interesse for at bruge kasseret materiale fik mig i gang med de figurer, jeg fremstiller i dag.

Kombinationen af sten, jeg finder på stranden og det rå metal – det være sig gamle hammerhoveder, jernbaneskinner, skeer og sakse, giver mig inspiration til at lave mine figurer. Det er spændende og udfordrende at gå på loppemarked og finde ting, som kan blive til nye figurer.

Som sagt har jeg altid været inspireret af Robert Jacobsen – specielt hans dukker, som er svejset sammen af alt muligt skrammel. Kvindesmedene på Christiania har givet mig uvurderlig inspiration og jeg roder i skrotjern for at finde nye ting til mine figurer. 

Jeg fandt på at svejse tre hestesko sammen til en hest med manke af hesteskosøm. Den model er populær blandt ryttere af islandske heste. De leverer hestesko fra deres egne heste og får lavet en figur på en betonsokkel.

Jeg eksperimenterer med at lave enkle figurer af køer, geder og fugle, hvor stenen, som jeg indkapsler i jern er udgangspunkt og hoved, ben og hale giver stenen liv.

Jeg lader mine figurer stå i det rå jern og gør ikke meget ud af at slibe og pudse. Helst ser jeg, at de placeres udendørs, så rusten får frit spil. Derfor får mine figurer hverken lak eller maling. 

Senest er jeg begyndt at lave insekter i rustfrit stål. Jeg bruger suppeøser, salatsæt, sovseskeer og serveringsfade, som jeg finder på genbrugsmarkeder. Jeg pletvarmer det rustfrie stål, så det får alle regnbuens farver. Rustfrit stål forandrer ikke glans eller farve, selv om det placeres udendørs.”

Han Herred Havbådes udstillingshus i Slettestrand ligger helt ned til havet med strand og klitter lige uden for døren, dette fantastiske sted danner den smukkeste ramme om kunst udstillingen, som første gang vises d. 18. april – 22. april 2019.

– Udstillingen er i perioden fra d. 18. april til d. 22. april 2019, der vil dagligt være åbent fra kl. 10-17. Ferniseringen er skærtorsdag kl. 10. Vi håber rigtig mange vil komme en tur forbi for at se udstillingen. I forbindelse med udstillingen kan besøgende også besøge Han Herred Havbådes værft, som ligger lige ved siden af, fortæller Tina Willumsen og Lillian P. Hansen og glæder sig til den første Kunst ved Kysten udstilling.

Entre
20,- kr. pr. voksen (fra 12 år)
Billetterne gælder alle dage også til værftet.

Du finder udstillingen her : Kunst ved Kysten Slettestrandvej 162 9690 Fjerritslev