Knap hver tredje dansker tænker klimaet ind i valg af nyt gulv til boligen

Print Friendly, PDF & Email

Hele 71,5 procent af danskerne har bæredygtige overvejelser, når de skal vælge et nyt gulv. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse blandt 3.304 danskere foretaget af gulvvirksomheden Timberman. Ifølge gulvvirksomheden er det en positiv tendens, som man også mærker helt konkret i salget, da flere er begyndt at vælge miljøvenlige korkgulve – dog er der også et stort, uforløst grønt potentiale.

Når danskerne skal vælge et nyt gulv til boligen, er der mange forskellige overvejelser og hensyn, som skal tages. Hvordan skal det for eksempel se ud, hvor praktisk er det, er det god kvalitet, og – ikke mindst – hvor meget koster det?

I den forbindelse viser en ny spørgeskemaundersøgelse fra Timberman baseret på hele 3.304 besvarelser fra danskere i hele landet, at klima er blandt overvejelserne i forhold til nyt gulv hos knap hver tredje dansker. Hele 71,5 procent svarer således, at de i høj eller nogen grad ser bæredygtighed som en faktor, når de skal vælge nyt gulv. Og ifølge adm. direktør i Timberman, Mogens Fisker, er det særdeles positivt:


– Det er rigtig positivt, at så stor en procentdel har grønne overvejelser, når de skal vælge et nyt gulv. Det viser, at et gulv ikke bare er et gulv for danskerne, men at de i
høj grad ser sig selv som ansvarsbevidste forbrugere, der kan være med til at bidrage positivt til klimaet. Vi håber, at tendensen ikke begrænser sig til gulvsalget, men er et udtryk for en generel tendens i danskernes shoppingvaner, som forhåbentligt også skinner igennem, når der skal købes køkkener, møbler, tøj eller lignende, siger han og fortsætter:

– Bæredygtighed er et område, som vi hos Timberman i stigende grad har fokus på, og et af vores nyeste gulve, korkgulvet Amorim WISE, er således ikke bare klima-neutralt, men faktisk klima-positivt, da det fjerner mere CO2 fra atmosfæren, end det udleder gennem hele høst- og produktionsprocessen.

Selvom knap hver tredje dansker tænker klima og miljø ind som en faktor, er det dog kun 3,2 procent, der har svaret, at bæredygtighed betyder mest, når de skal vælge nyt gulv. Hos Timberman mener man derfor, at der i fremtiden er et endnu større grønt potentiale.

 Ud fra spørgeskemaundersøgelsen kan vi konstatere, at der er rigtig mange danskere, som tænker på klimaet, men at meget få egentlig vægter det som det højeste. Lige nu ser vi dog en generel udvikling i samfundet, som peger i en grøn retning, og det er derfor nærliggende at drage den konklusion, at der ligger et stort, uforløst grønt potentiale, idet endnu flere formentlig vil komme til at prioritere klimaet højere i fremtiden i forhold til nu.

Fokus på klima har betydet korkrenæssance 

Hos Timberman kan man også mærke tendensen i efterspørgslen på gulve, hvor korkgulve i stigende grad bliver efterspurgt på grund af sine bæredygtige egenskaber. Særligt til nybyggeri er der sket en stigning af salget, og sidste år kunne gulvvirksomheden sammen med HusCompagniet således eksempelvis fortælle, at korkgulve blev tilvalgt i cirka otte ud af ti nybyggede huse i Nordjylland.

– Moderne korkgulve har den fordel, at de til forveksling ligner trægulve og samtidig har andre kvaliteter i form af en ekstrem lav CO2-udledning og et bedre indeklima. Derudover er de nemme at vedligeholde, og det gør, at mange moderne familier, som gerne vil bidrage til den grønne omstilling samtidig med, at de får et gulv, der passer ind i både boligens stil og familiens livsstil, vælger et gulv af kork, forklarer Mogens Fisker.

Udover private boliger er kork desuden et populært gulvmateriale i mange institutioner og offentlige bygninger lige fra børnehaver og skoler til plejehjem. For nylig har Timberman eksempelvis leveret korkgulve til Rudersdal Kommunes første friplejehjem, Fribo Holte.