Knallertkontrol i Fjerritslev medførte bøder – men gav også god dialog

Foto: Nordjyllands Politi
Print Friendly, PDF & Email

Mandag d. 24. august 2020 slog Nordjyllands Politi til i en mindre aktion i Fjerritslev by rettet mod larmede knallerter. To blev standset. Pludselig kom 10 unge til stedet. Og det gav mulighed for at gå god dialog ude på stedet om trafiksikkerhed.

Det oplyser den ansvarlige for indsatsen, politikommissær Michael Karstenskov. 


”Vi planlagde en hurtig aktion, fordi vi havde modtaget flere borgerhenvendelser om ulovlige knallerter, der kørte hasarderet i Fjerritslev by,” uddyber politikommissæren.   
 
”Den slags skaber utryghed, så det griber vi ind over for.” 

To taget i aktion – og så gik rygterne… 

Tre medarbejdere tog opstilling i Fjerritslev midtby, da meldingerne fra borgerne gik på, at det var her, at knallerterne ofte kom larmende forbi. Og ganske rigtigt: Kort tid efter var der ’fangst’: To knallerter kom fræsende forbi, men betjentene stod klar. Og da de holdt stille i nærheden, rettede betjentene henvendelse til de to unge knallertkørere på 15 og 16 år.
 
Den unge ejer på den ene knallert kunne fortælle politiet, at den kunne køre mellem 90 og 100 km/t, mens den anden knallert kunne nå en topfart på 60 km/t. 
 
”Rygterne om vores aktion spredte sig som ringe i vandet, og resten af dagen var der meget stille i Fjerritslev by,” lyder det fra Michael Karstenskov, der håber, at roen fra larmende knallerter forsætter en rum tid endnu som følge af aktionen.

Fik god snak om følgerne  

Politikommissæren fortæller, at aktionen medførte, at der efterfølgende opstod en rigtig god mulighed for en forebyggende dialog med en gruppe på cirka 10 unge fra Fjerritslev. De kom nemlig pludselig til stedet i forbindelse med kontrollen.   
 
”Vi fik blandt andet talt med de unge om følgerne af at køre stærkt. Dét har mange vinkler: Det er er farligt, det giver dyre bøder og kan også have alvorlige konsekvenser for andre menneskers førlighed, hvis man kører nogen ned – for nu blot at nævne nogle eksempler på vores snak med drengene,” forklarer politikommissær Michael Karstenskov.  
 
De to unge på de ulovlige knallerter vil senere modtage en større bøde, ligesom de får en betinget frakendelse af førerretten til lille knallert. Begge knallerter befinder sig lige nu i synshallen, hvor de skal undersøges nærmere af en bilinspektør. 
 
”Det er udfaldet af disse undersøgelser, der afgør bødernes endelig størrelse,” siger Michael Karstenskov.  

Hjemmebesøg er fast del af indsats

Derudover får de to drenge fra kontrollen et hjemmebesøg fra en af forebyggelsesmedarbejderne fra politiet i Hjørring.

Det foregår konkret sammen med en kollega fra Jammerbugt Kommune, en SSP-medarbejder, og de vil gå i dialog med forældrene og de unge omkring netop de konsekvenser, som det kan have at køre på en ulovlig knallert. Både for de unge selv og for borgerne i byen. 
  
”Et hjemmebesøg er en fast del af vores forebyggende indsats. Vi tager sammen med kommunen en god snak med de unge og deres forældre. Vi ønsker jo ikke kun at uddele bøder til de unge og så lade det blive ved det. Vi har også en klar ambition om at forhindre, at der sker alvorlige trafikulykker. Vores mål er at skabe et trygt lokalmiljø for borgerne – og det skal disse samtaler bidrage til,” forklarer lederen af politistationen i Hjørring, vicepolitiinspektør Sune Myrup, der i næste åndedrag retter en opfordring til forældre om at tage en snak med deres børn om lovligheden af deres knallerter og konsekvenserne heraf.    

Tip gerne politiet

Politiet i Hjørring bebuder, at man i den kommende tid vil afholde tilsvarende kontroller – ikke mindst hvis der indkommer nye anmeldelser om for eksempel utryghedsskabende knallertkørsel.  

”Borgerne er altid velkommen til at rette henvendelse til os, hvis de føler sig utrygge over for eksempel knallertkørsel i deres lokalområde,” understreger vicepolitiinspektør Sune Myrup.
 
Man kan i øvrigt tippe politiet her www.politi.dk – ligesom man også via hjemmesiden kan bestille en færdselskontrol.