Julebordet: Så nemt kan det blive dyrevenligt

I følge Dyrenes Beskyttelse er adgang til det fri vigtigt for dyrs velfærd. Fotograf: Thomas Degner
Print Friendly, PDF & Email

Når juleklokkerne ringer og julemåltiderne løber af stablen, har mange danskere tradition for at fylde bordet med alverdens animalske produkter. Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at man tænker dyrevelfærd ind i sine indkøb, hvis man spiser kød og mejeriprodukter.

Flæskesteg, risengrød og andesteg. Det traditionelle julebord er belagt med kød og mejeriprodukter. Og udvalget er stort. Men hvad gør man, hvis man ønsker at tænke på dyrenes velfærd, i de varer man lægger i kurven?


Et godt udgangspunkt er at gå efter mærkerne ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller Ø-mærket, og nedenfor kan du blive klogere på hvorfor:

Et andeliv med helt næb
Står der andesteg på julemenuen, er det vigtigt at kigge ekstra godt på mærkerne. De mange mærkeordninger og forskellige navne på ænderne kan nemlig gøre det svært at gennemskue, hvordan anden egentlig har haft det.

Chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse, Pernille Fraas Johnsen, fortæller, at man bør gå uden om berberiænder, da de får klippet et stykke af deres næb:

”Næbkupering eller trimning sker ved, at man fjerner det yderste af næbbet. Det bruges især blandt de mere aggressive racer som Berberianden, der hakker på hinanden, hvis de bliver stressede. Der står næsten aldrig på indpakningen, om ænderne har fået klippet næbet af,” siger Pernille Fraas Johnsen.

Men heldigvis kan man blot gå efter ænder med særlige mærker, hvis man vil undgå at bruge en masse tid på at studere de forskellige ænder i køledisken.

“Går man efter ænder med mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller Ø-mærket, kan man være sikker på, at ænderne har haft adgang til det fri med badevand og har beholdt hele deres næb,” siger Pernille Fraas Johnsen.

Flæskesteg med krølle på halen
Skal der gris på bordet, så gå efter økologiske eller frilandsgrise. Her kommer grisen nemlig ud i det fri og slipper for at få klippet halen af. Frilandsgrise og økologiske grise kan kendes på mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller det røde Ø-mærke.

”Vil man være sikker på, at soen går ude på marken sammen med sine unger, og at ungerne får lov at beholde deres haler, så gå efter ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”, hvis du køber medister, rullepølse og flæskesteg ”, fortæller Rie Jensen, projektleder for landbrugsdyr hos Dyrenes Beskyttelse.

Hvis du spiser animalske fødevarer, opfordrer Dyrenes Beskyttelse til, at du altid gør det med stor respekt og omtanke for dyr, miljø og natur. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor danskerne til at spise mere grønt og mindre, men bedre kød og mejeri. Med en mindre produktion, er der både plads til bedre dyrevelfærd og mere natur.