Jordemoderforskning fører til roman om store etiske overvejelser – Reception torsdag den 18. juni

Grit Niklasson
Print Friendly, PDF & Email

En forsker blev inspireret af sin forskning til at skrive en roman om det uforudsigelige og de mange svære valg, forældreskabet indebærer. Selv om hun er glad for evidens og forskningsmæssig validitet, kan refleksion, fabulering, tvivl og erkendelse også formidles på andre måder og til andre målgrupper, nemlig gennem skønlitteraturens fiktive verden, hvor alle spørgsmål kan stilles og vendes.

Grit Niklasson skrev i 2014 ph.d.-afhandlingen, ”At være gravid – kvinders oplevelse af tilbud, valg og krav”. Afhandlingen var en analyse af hvilke samfundsmæssige
og kulturelle påvirkninger, der har betydning for den dannelsesproces, kvinder gennemgår i løbet af graviditetens ni måneder.


Der var adskillige etiske aspekter i de problematikker, der blev behandlet i afhandlingen, som forfatteren reflekterede videre over. Kan et handicap også være en gave? Hvad sker, når et barn i bund og grund er uvelkomment, men insisterer på at blive født? Kan et barn bruges som et redskab? Hvad betyder det for barnet hvilken familie, det fødes ind i? Hvilke liv er værd at leve?

Bogen ’Sjælenat’ er skrevet for at dykke dybere ned i disse dilemmaer, og i fiktionens verden får man jo lov til at prøve forskellige scenarier af. Grit Niklassons baggrund som jordemoder og forsker har haft stor betydning for bogens vinkel på dilemmaerne og på det etiske og praktiske i forbindelse med disse. Og der har været interessante overvejelser undervejs, for eksempel hvor meget man som forfatter kan tillade sig at skeje ud – hvor mange grumme egenskaber, man kan tilskrive andre mennesker.

”Jeg har oplevet i min tid som jordemoder at skulle give kommende forældre rigtig ubehagelige beskeder og også set virkelig svære valg blive truffet,” siger Grit Niklasson og uddyber: ”Hvordan kan man for eksempel allerbedst forberede et forældrepar på, at det lille barn, der blev født for et sekund, ikke ser ud som alle andre – at der er noget, scanningerne ikke viste?”

Romanen ’Sjælenat’ tilhører genren magisk realisme og udkommer ultimo juni 2020 på det aarhusianske forlag Griffle.

Der er reception for bogen på udgivelsesdagen i morgen den 18. juni. Det foregår i haven på Klim Strandvej 80 kl 16-18.

Fakta om bog og forfatter

Udgivelsesdato 18. juni 2020

ISBN 978-87-93875-46-3
Sidetal 171
Vejl. pris 199,95

Grit Niklasson

Grit Niklasson

Født i 1955 og bor i det forblæste og charmerende nordvestlige Jylland. Med
en fortid som jordemoder, socialrådgiver, pædagog, cand. scient. soc. og ph.d. i sociologi har hun de seneste mange år undervist på professionsuddannelser og på universiteter og formidlet faglitteratur på både akademisk og populærvidenskabeligt plan, bl.a. ’Da fødsler var en naturlig ting’ (2008) samt ’Kærlig hilsen fra jordemoderen’ (2007).

Nu er skønlitteratur kommet med på paletten: Hun har skrevet romanen ’Vold uden mærker’ (2018) og børnebogen ’Emilia og ponyerne’ (2015).