Jobbet ikke længere afgørende for vores valg af bolig

Foto: Shutterstock
Print Friendly, PDF & Email

I de kommende år vil vi opleve, at det bliver mere og mere almindeligt at arbejde hjemmefra, og antallet af timer på landevejen vil falde, mens antallet af digitale møder vil stige. Det betyder også, at jobbet får mindre betydning for beliggenheden af vores bolig, fortæller Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne, som har gennemført en undersøgelse af sælgerparatheden hos de danske boligejere.

Danskerne kører gerne lidt længere for at komme på arbejde, og vi skifter ikke nødvendigvis bolig, fordi vi har fået et nyt job.


Det viser en ny undersøgelse af sælgerparatheden hos boligejerne, som RealMæglerne med over 100 ejendomsmæglerbutikker i hele Danmark står bag.

Undersøgelsen, der er gennemført af Voxmeter, er repræsentativ for boligejere i alderen +25 år og viser bl.a. sælgerparatheden opdelt på køn, aldersgruppe og region.

40 % svarer, at ønske om mindre transport slet ikke har fået dem til at sætte boligen til salg, mens 43 % svarer, at ændring i jobsituationen slet ikke har fået dem til at sætte boligen til salg.

Købere søger bredt

– Det er en tendens, der er blevet mere tydelig her i de særlige Corona-tider, hvor boligsalget er eksploderet. Radius er større, når køberne går på boligjagt, fortæller Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne.

Han mener, at årsagerne kan findes i, at flere arbejdsgivere har ændret holdning til hjemmearbejde og har opdaget, at effektiviteten ikke falder. Samtidig er der en masse møder, der kan klares ligeså godt digitalt.

– Derfor gør det heller ikke så meget, at der er lidt længere til arbejde, fordi arbejdsugen ikke er ’stemple ind og stemple ud’ og slalom i myldretiden hjem. Den udvikling vil i de kommende år blive afgørende for mange i deres boligvalg, mener Preben Merrild Angelo.

Gode erfaringer

Netop de digitale coronaerfaringer er et område, som Kommunernes Landsforening (KL) som arbejdsgiverorganisation har undersøgt.

I en Momentum-rundspørge svarer kommunerne, at omstillingen til en digital arbejdsform, da medarbejderne blev sendt hjem i forbindelse med nedlukningen af Danmark, var hurtig og gnidningsfri.

6 ud af 10 kommuner vurderer endda, at de mange gode erfaringer fra den øgede brug af digitale mødeformer ”vil medføre store ændringer i kommunernes måde at arbejde på i fremtiden”.

Fremtidens bolig som arbejdsplads

67 procent af digitaliseringscheferne svarer, at der kun har været meget få eller ingen problemer med at implementere de tekniske løsninger. 30 procent har oplevet få problemer.

– Du vil med garanti se det samme billede inden for andre arbejdsgiverorganisationer. I fremtiden vil vores hjem i langt højere grad også være vores arbejdsplads. Det er en interessant tanke i forhold til, hvordan fremtidens bolig ser ud, supplerer Preben Merrild Angelo.

I undersøgelsen fra KL svarer 43 procent af de ansatte, at hjemmearbejdet har fungeret godt, mens 57 procent svarer, at det har fungeret godt, men at enkelte forretningsområder har haft udfordringer. Ingen svarer, at det er gået dårligt eller meget dårligt.