Jammerbugt Kulturskoles Showband har været på international musikweekend

Delegationen fra Jammerbugt Kulturskole som består af lærerne, Jeanett Riberholt Hansen og Mogens Brian Jensen, Lærke, 15 år og spiller klarinet og har gjort det i 5 år. Øivind, 11 år, har spillet trompet i 4 år. Jonas, 11 år og har spillet trompet i 3 år. Andreas, 14 år og har spillet trommer i 4 år og sidst men ikke mindst Marie, tenorsaxofon. Marie er musiklærer på Fjerritslev Skole og spiller med i Showbandet. Foto: Jammerbugt Kulturskole
Print Friendly, PDF & Email

Jammerbugt Kulturskoles Showband har været på international musikweekend

Jammerbugt Kulturskoles Showband har været på musikweekend i kommunens venskabsby Stadt Tornesch ved Hamburg i Tyskland. Strzelce Krajenskie, som er fælles polsk venskabsby, deltog også med en gruppe musik-elever.

To lærere fra Kulturskolen, Jeanett Riberholt Hansen og Mogens Brian Jensen, tog fredag d.24. maj den 6 timer lange køretur i en lånt bus fra Ungdomsskolen sammen med fem elever fra Showbandet turen til Stadt Tornesch, lidt nordvest for Hamburg. Planen var en weekend fuld af musik, hygge, nye spændende oplevelser og nye udenlandske venner. Og det lykkedes til fulde.

Musik er et internationalt sprog. Deltagerne fra Jammerbugt Kulturskole øvede sammen med deres tyske og polske kammerater til den afsluttende koncert, der blev holdt søndag d. 26. maj. Foto: Jammerbugt Kulturskole

Fredag aften ved ankomst var der pizza-aften, hvor elever, lærere og Sabine Kählert, borgmester i Tornesch, deltog. Lørdag var en fantastisk dag med masser af musik både i stort orkester og i mindre ensembler samt hygge, leg og grillaften.

Søndag blev der øvet en sidste gang inden den fælles koncert, hvor de to 11-årige trompetister, Øivind, der har spillet trompet i 4 år og Jonas, der har spillet trompet i 3 år åbnede koncerten med ”Te Deum” sammen med en 11 årig tysk klaverelev. Det var en perfekt start på et flot program med klassiske indslag, folkemusik og det store sammenspilsband. Flere fra byrådet i Tornesch overværede koncerten.

Musik og masser af horisontudvidelser

Musikweekenden er kommet i stand i samarbejde mellem de tre venskabskommuner. I Jammerbugt – og Danmark i det hele taget – findes kommunale kultur- og musikskoler, men i Tyskland og Polen er det ikke organiseret på samme vis. Således er den polske samarbejdspartner en statslig musikskole, beliggende i Strzelce Krajenskie, som optager elever fra et større område og med optagelsesprøve. I Tyskland er musikskolen privat. Således var udgangspunktet forskelligt, men et samarbejde lykkedes med stort engagement og vilje fra alle parter og med et kæmpe arbejde fra værtskommunen. Weekenden blev afviklet på den lokale folkeskole i Tornesch, og de tyske elever og deres familier indkvarterede de udenlandske elever i hjemmene, hvilket gav ekstra spændende og autentiske oplevelser. Flere af eleverne fra Jammerbugt var således på deres første udlandstur, og for de fleste var det første gang over grænsen, første overnatning hos fremmede, første gang samtale på fremmede sprog med andre, første gang betaling med euro…

Hele weekendens besætning, med musikere fra Jammerbugt Kommune, tyske Stadt Tornesch og polske Strzelce Krajenskie. Foto: Jammerbugt Kulturskole

Søndag aften var gruppen trætte hjemme igen, dog helt klar på en gentagelse næste år.

Vigtigt med positive relationer til nabolande

Borgmester Mogens Christen Gade glæder sig meget over musikudvekslingen:

Udveksling blandt unge og i musikkens tegn eksemplificerer jo på fornemste vis hele meningen med at have venskabsbyer: den mellemfolkelige udveksling, dannelse, læring, forståelse, relationer og gode oplevelser. Og det er der desværre meget behov for i den verden, vi oplever for tiden, hvor der er polarisering, ufred og manglende forståelse for hinanden. Derfor er det endnu mere væsentligt, at vi kender vores naboer og har positive relationer til dem. Og så glæder det mig overordentligt meget, at de elever, der var heldige at deltage i turen, var glade for det og kunne bidrage så flot med deres musik. Sådanne mellemfolkelige udvekslinger er et stort gode for alle tre venskabskommuner.

Alle foreninger i Jammerbugt Kommune kan søge støtte til udlandsaktiviteter, hvor man mødes med ligesindede fra andre lande. Det behøver ikke at foregå sammen med kommunens venskabsbyer. Jammerbugt Kommune kan dog hjælpe med kontakter og andet i venskabsbyerne. Læs mere på Jammerbugt Kommunes hjemmeside.