Jammerbugt Kommune drøfter fremtidens forebyggende hjemmebesøg
Drøftelse af forebyggende hjemmebesøg er på dagsordenen når Social- og Sundhedsudvalget i Jammerbugt Kommune holder møde den 1. april
Drøftelse af forebyggende hjemmebesøg, jf. spørgsmål fra Seniorrådet på dialogmødet den 4. februar.
Sagsbeskrivelse
Med ældreloven afskaffes de nuværende krav i servicelovens § 79a om forebyggende hjemmebesøg. I stedet forpligtes kommunalbestyrelsen med ældrelovens § 4 til at tilvejebringe en generel forebyggende indsats over for ældre borgere i kommunen, herunder ved iværksættelse af opsøgende indsatser målrettet ældre borgere, hvor der vurderes at være et forebyggelsespotentiale.
Bestemmelsen indebærer, at den forebyggende indsats skal sætte fokus på borgerens aktuelle livssituation med henblik på at yde råd og vejledning og hjælpe borgeren til bedre at udnytte egne ressourcer og bevare funktionsniveauet længst muligt. Som led heri bør der være fokus på forebyggelse af sygdom og funktionsevnetab, såvel som ensomhed og social isolation mv.
Bestemmelsen indebærer endvidere, at det er kommunalbestyrelsens ansvar at tilrettelægge den forebyggende indsats, herunder at sikre, at indsatsen er målrettet i forhold til særlige risikogrupper. Det er kommunalbestyrelsen, der beslutter, hvordan den opsøgende indsats tilrettelægges, herunder hvor ofte samt hvilke former for opsøgende indsatser der skal iværksættes, samt hvordan kommunen opretholder kontakten med målgruppen/borgeren for den opsøgende indsats.
Kommunalbestyrelsen kan som led i forpligtelsen til iværksættelse af opsøgende indsatser beslutte fortsat at gennemføre forebyggende hjemmebesøg, såfremt det findes mest hensigtsmæssigt.
Status i Jammerbugt Kommune – februar 2024
I Jammerbugt Kommune varetages indsatsen af 2 årsværk som organisatorisk er forankret i Sundhed- og Bevægelse, da der er stor samarbejdsflade til såvel rehabiliterende indsatser som træning.
Der er endnu ikke udarbejdet årsrapport for indsatsen i 2024, men fra årsrapport for 2023 fremgår følgende.
- I 2023 modtog i alt 1733 borgere en lovpligtig indsats efter LSS § 79a.
- Derudover modtog 240 borgere tilbud som særligt sårbare.
- Nogle borgere nøjes med det ene besøg, men de fleste har et forløb på mere end 1 samtale.
Dialogen har omhandlet:

Indstilling til lokalpolitisk drøftelse
Som det fremgår ovenfor, er det op til hver enkelt Kommunalbestyrelse at træffe beslutning om, hvorvidt den forebyggende indsats fremadrettet skal forblive organiseret som nu, med en aldersmæssig målretning, eller om der skal ske en anden prioritering af indsatsen ud fra andre lokalt meningsfulde kriterier
Det statistiske materiale fra 2023, viser at cirka halvdelen af de borgere der kontaktes, tager imod tilbud og oplever af få (minimum) én relevant samtale omhandlende emner af betydning for eksempelvis fysisk og mental sundhed.
Idet den nye ældrelov træder i kraft den 1. juli 2025, gives der mulighed for særlige lokale indsatser som ikke er aldersbetingede – eksempelvis en særlig indsats for de borgere som er fritaget for digital post, eller andet som kan være relevant i Jammerbugt Kommune kontekst. Det kan desuden drøftes om den forebyggende indsats til ældre skal forblive forankret i Sundhed- og Bevægelse og normeret som pt., med mulighed for yderligere særlige indsatser for udvalgte grupper af ældre borgere.
Forvaltningen forventer at inddrage relevante interessenter i forhold til at give input til særlige indsatser.
Tidsplan: SSU 01.04.25 (drøfter)
Retsgrundlag: Servicelovens §79a:
Kommunalbestyrelsen skal tilbyde mindst et årligt forebyggende hjemmebesøg til alle borgere, der er fyldt 82 år, og som bor i kommunen, jf. dog stk. 2-4.
Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde et forebyggende hjemmebesøg til alle borgere, som bor i kommunen, i deres fyldte 75. år og deres fyldte 80. år.
Stk. 3. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde et forebyggende hjemmebesøg til alle borgere, som bor alene i kommunen, i deres fyldte 70. år.
Stk. 4. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde forebyggende hjemmebesøg efter behov til borgere i alderen 65 år til 81 år, som er i særlig risiko for at få nedsat social, psykisk eller fysisk funktionsevne, og som bor i kommunen.
Stk. 5. Kommunalbestyrelsen tilrettelægger besøgene efter behov, jf. dog stk. 1-3.
Stk. 6. Kommunalbestyrelsen kan vælge at undtage de borgere, som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp efter § 83, fra ordningen om forebyggende hjemmebesøg.
Stk. 7. Ældreministeren kan fastsætte regler om de kommunale forpligtelser efter stk. 1-6, herunder om samordning med andre generelle kommunale forebyggende og aktiverende foranstaltninger og om andre måder at gennemføre det forebyggende hjemmebesøg på end ved besøg i hjemmet.
Jf. den nye Ældrelov, vedtaget den 19. december 2024, bliver den kommunale forebyggende indsats til ældre indarbejdet i Ældrelovens § 4.
Budgetmæssige konsekvenser: Ikke relevant.
Høring/borger- og brugerinddragelse: Orientering i Seniorrådet.
Indstilling
Social, Sundheds- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Social- og Sundhedsudvalget drøfter anvendelsen af forebyggende hjemmebesøg, som følger af de muligheder den nye ældrelov åbner op for.