Jammerbugt Bibliotek sætter gang i projekt ”Læselyst”

Medarbejderne på Jammerbugt Bibliotek sætter det næste års tid fokus på læselyst med en række initiativer for både børn og voksne. Foto: Jammerbugt Kommune
Print Friendly, PDF & Email

Jammerbugt Bibliotek sætter gang i projekt ”Læselyst”

Med læseklubber i alle afdelinger, ”litteragåture”, bogcaféer, ”booktalks” og meget mere, vil Jammerbugt Bibliotek det næste års tid sætte fokus på læselyst. Den (læselysten) er nemlig for nedadgående, og det har mange negative følger.

”Læselysten er udfordret. Undersøgelser pe¬ger på, at både børn og voksne læser mindre – og de læser mindre af lyst,” fortæller Anna Kristensen, der er en del af Jammerbugt Bibliotekernes læselystgruppe.

At være en god læser er tæt forbundet med at evnen til at navigere i sit eget liv, påpeger hun:

”Læsning er en grundlæggende kompetence i vores samfund, som sikrer, at vi kan orientere os, tage stilling og forholde os kritisk til de informationer, vi møder på vores vej.”

Med afsæt i det, samt de senere års danske resultater af PISA-undersøgelser har Jammerbugt Bibliotek valgt at sætte fokus på læselyst for alle.

”Indenfor børneområdet fokuserer vi på tilbud til skolerne, herunder ”booktalks”, biblioteksorienteringer, formidling af litteratur samt etablering af læseklubber på alle vores biblioteksafdelinger”, fortæller Anna Kristensen og fortsætter:

”I voksenregi sætter vi litteraturen i højsædet. Vi tilbyder et øget antal bogcaféer og ”litteragåture” og flere forfatterarrangementer.”

Netflix og TikTok frarøver evnen til fokus og fordybelse

Sanne Bjerregaard, der også er en del af læselystgruppen, peger på diverse digitale tilbud, som stærke konkurrenter, når det kommer til den faldende læselyst, særligt hos børn: 

”Når udviklingen går den forkerte vej, hænger det blandt andet sammen med, at litteratur i dag er i skarp konkurrence med den nyeste serie på Netflix, tidsrøvende mobil og -computerspil og populære influencervideoer på TikTok og YouTube.”

Men netop for børn er gode læseevner et stort aktiv, understreger hun:

”Udover at være en basal evne, ligesom skrivning, skærper læsning evnen til at fokusere, fordybe sig og tilegne sig viden. Disse kompetencer er helt centrale i en verden, hvor vi bombarderes med store mængder information på daglig basis”.

Med alle tiltagene i ”Projekt Læselyst”, som bliver udrullet i løbet af det næste års tid, vil Jammerbugt Bibliotek bidrage til at øge læselysten blandt Jammerbugt kommunes børn, unge og voksne.

Jammerbugt Bibliotek har afdelinger i Fjerritslev, Pandrup, Aabybro og Brovst. Læs mere på: https://www.jammerbugtbibliotekerne.dk/