Interview med Erhvervsminister Simon Kollerup: »Jeg kommer selv derudefra, hvor kragerne vender«

- Jeg er meget lydhør over for andres bud på, hvad løsningerne på landdistrikternes udfordringer kan være. Min politiske interesse ligger i at skabe løsninger frem for bare at tale, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).
Print Friendly, PDF & Email

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har landdistrikterne i blodet. Regeringens yngste minister vil ikke bare være »et navn i rækken«, der taler, han vil se handling. Landdistrikternes Fællesråd mødte erhvervsministeren på dagen, hvor han offentliggjorde sin beslutning om at rulle besparelserne på LAG-midlerne tilbage.

Af Eva Østergaard, pressemedarbejder i Landdistrikternes Fællesråd

Det er ikke til at se thyboen med det blotte øje. Ankommende i en skinnende ministerbil med blankpolerede sko og jakkesæt er erhvervsministeren langt fra vestkystens ruskende vind og sandblæste hede. I dag er Simon Kollerup tilbage tæt på sin hjemegn, da han besøger virksomheden Hornvarefabrikken i Bøvlingbjerg. Her bliver horn fra kvæg omdannet til æggeskeer, hårspænder og smykker. Ad to omgange har virksomheden fået støtte fra den lokale LAG-gruppe, og det er i den anledning, at Simon Kollerup er taget til Bøvlingbjerg.

Erhvervsministeren har et politisk mål, der står skrevet på hans præsentationsside hos Socialdemokratiet: ”Hele Danmark skal med! Dit postnummer skal ikke afgøre din fremtid og dine muligheder her i livet. Det er mit politiske mål”, står der på Simon Kollerups profil.

LAG-ordningen spiller en rolle i dét projekt, forklarer han.

– Kort sagt mener jeg, at LAG-midlerne er med til at skabe lige muligheder i hele Danmark for at prøve ens visioner og drømme af. Projekter langt fra hovedvejen har fået en chance, og det har betydet, at vi for relativt få midler har arbejdspladser i hele Danmark, siger Simon Kollerup.

Dette er også dagen, hvor erhvervsministeren annoncerer, at regeringen tilbageruller besparelserne på de lokale aktionsgrupper. Tilbage i 2016 beskar den daværende Venstre-regering midlerne med en tredjedel fra 90 millioner kroner årligt til 63 millioner kroner årligt. De ekstra 30 millioner kroner i 2020 skal gå til projekter, der fremmer bæredygtig udvikling og grøn omstilling i landdistrikterne.

Efter årelange protester fra LAG-grupper, kommuner, lokale borgere og organisationer som Landdistrikternes Fællesråd har den nye erhvervsminister lyttet og handlet.

Og det er kernen i den type minister, han gerne vil være.

– Jeg er meget lydhør over for andres bud på, hvad løsningerne på landdistrikternes udfordringer kan være. Min politiske interesse ligger i at skabe løsninger frem for bare at tale. Jeg provokerer sikkert nogen ved at sige det her, men jeg vil ikke være endnu et navn i rækken, der bare taler. Min forpligtelse over for området er langt større, og jeg vil se resultater, siger Simon Kollerup.

Landdistrikternes minister

Med valget i juni fik landdistrikterne en ny minister. Erhvervsministeren er ikke alene den yngste på regeringsholdet, han har også landdistrikterne i blodet. Som indfødt thybo med barndomshjem i fiskerlejet Lild Strand i toppen af Thy er han vokset op langt fra de bonede gulve, han betræder som erhvervsminister. Gennem årene har han på nærmeste hold oplevet landdistrikternes udfordringer og udpegede landdistrikterne til en af sine tre hovedprioriteter ved sin tiltrædelse som erhvervsminister.

Skal han være konkret, nævner han låneforhold til bolig og erhverv, fremkommelighed samt en ny transportpakke, bredbånd og uddannelsesmuligheder i hele landet, som nogle af de udfordringer, han håber at tage livtag med som erhvervsminister.

– Landdistrikternes udfordringer fylder meget for mig som person, fordi jeg selv kommer derudefra, hvor kragerne vender. Udtrykket bruger jeg med stor kærlighed til min hjemstavn, men man kan næsten ikke komme længere væk fra København end det fiskerleje, hvor jeg er født. Så jeg forstår virkelig den modvind, man oplever i mange landdistrikter, og jeg tror på potentialerne, siger Simon Kollerup.

Et af de områder, der kan forløse landdistrikternes potentialer, er den grønne omstilling. Skal regeringen i mål med sin reduktion på 70 procent af Danmarks CO2-udledning, kræver det en indsats fra alle egne af landet, understreger Simon Kollerup. Det gælder alt fra universiteternes ”bonede gulve” til ”garagerne i landdistrikterne”, forklarer han.

– Løsningerne findes ikke kun på universiteterne, vi skal også ud i landdistrikterne og finde dem. Rundt om i landet er der så mange Ole-opfinder typer med gode idéer og praktisk erfaring fra arbejdet som smed eller underviser i biologi. Befolkningen i landdistrikterne er en vigtig brik i at løse klimaforandringerne, vi skal bare turde stille dem mere lige i adgangen til at prøve deres idéer af. Det er derfor, vi har valgt at gøre landdistriktspuljen mere grøn. Og det er derfor, vi har øremærket LAG-midler til grønne projekter, siger Simon Kollerup og tilføjer:

– Os i landdistrikterne er ikke sådan nogle, der praler med, at vi har fundet en løsning på nogle af fremtidens klimaudfordringer. Derfor skal der nogle gange et ekstra puf i ryggen, så vi kan få åbnet garageporten og se, hvad der gemmer sig.

Et Danmark med lige muligheder

På Hornvarefabrikken bliver erhvervsministeren vist rundt. Maskinerne til at omdanne rå kvæghorn til silkebløde artefakter tages i besigtigelse, og Simon Kollerup bryder løbende ind med kommentarer og spørgsmål. Det ligger ham på sinde at engagere sig.

– Jeg kommer ikke til at være en erhvervsminister, hvis store ministerbil kører op foran virksomhederne ude i yderområderne, som træder ud, siger noget høfligt og så kører igen. Jeg ønsker at lave politiske forandringer og forbedringer, og jeg tror virkelig på, at landdistrikterne har et større potentiale, end de får lov at indfri i dag, understreger han.

– For mig handler det grundlæggende om noget så socialdemokratisk som at skabe lige muligheder. Det kræver nogle gange, at man behandler folk forskelligt for at stille dem lige i at udleve mulighederne, tilføjer erhvervsministeren.

Rundvisningen er slut, journalisterne har fået deres interviews i hus, og fotograferne har indfanget de sidste øjeblikke i kameraerne. På disken i det store industrielle lokale, der både rummer butik og værksted gemt bag en glasrude, står en hjemmebagt, næsten urørt æblekage. Erhvervsministeren skærer et stykke og vender sig rundt for at hyggesnakke med de tilbageværende.

Når næste valg en dag bliver udskrevet, og han skal gøre status over sit virke som minister, er der nogle klare ønsker, han gerne vil se indfriet.

– For mig er drømmen, at vi har et Danmark, der i stedet for at true med at knække over, er balanceret. Et Danmark, hvor man tror på, at der er lige muligheder for at skabe en tilværelse og et eventyr for ens familie, uanset hvor man bor. Af helt konkrete løsninger håber jeg, at vi om fire år kan sige, at vi har løst problemet med realkreditbelåningen til yderområderne. Derfor er det også et område, hvorpå vi meget snart sætter et arbejde i gang.

Landdistrikternes Fællesråd mødte erhvervsminister Simon Kollerup mandag den 7. oktober på Hornvarefabrikken i Bøvlingbjerg. Samme dag annoncerede Erhvervsministeriet, at erhvervsministeren ruller besparelserne på LAG-ordningen tilbage til niveauet før 2016, hvor den daværende V-regering beskar midlerne fra 90 millioner kroner til 63 millioner kroner årligt. De ekstra millioner skal gå til projekter, der fremmer bæredygtig udvikling og grøn omstilling i landdistrikterne, oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.