Ingen corona-hjælpepakker til de svært overvægtige børn; FitforKids tager selv kampen op og åbner hold i 26 nye kommuner

Foto: FitforKids
Print Friendly, PDF & Email

Efter mere end et års corona-krise, fire hjælpepakker til udsatte børn og mange måneders coronanedlukning, står de hårdt ramte ca. 60.000 svært overvægtige børn i Danmark stadig alene tilbage uden at have modtaget én krone i hjælp fra Folketinget. De svært overvægtige børns forening FitforKids åbner nu 26 nye hold og tager kampen op for børnesundheden.

At nedlukningen af samfundet på grund af corona-epidemien har været hård ved folkesundheden er der vist ingen tvivl om. Landet over er vægten gået op, mens kondien er gået ned. Specielt for de børn og unge, der allerede før corona-nedlukningen var svært overvægtige og i dårlig form, har de mange timer alene på værelset været ekstra hårde ved trivslen.


Alle Folketingets partier (på nær Nye Borgerlige) stod bag de fire corona-hjælpepakker til de sociale udsatte børn og unge, som blev uddelt fra april 2020 til februar 2021. I alt har Folketinget bevilget ekstra kr. 45 mio. over de fire uddelinger. Pengene er gået til ganske få særligt udvalgte organisationer, som var forhåndsudpeget af socialministeren. Flere af organisationerne har fået penge flere gange, enkelte op til 5 (!) gange. Pengene skal dække ekstra indsatser for børnene i anledning af corona og nedlukningen.

Programdirektør i de svært overvægtige børns forening, FitforKids, Mia Just, siger: ”Det er en stor glæde for os i FitforKids at se, at visse grupper af socialt udsatte børn i samfundet fik opmærksomhed under coronakrisen. Men der er noget galt, når landets 60.000 svært overvægtige børn ikke bliver tilgodeset med nogen som helst form for støtte til at komme i gang igen. Hvorfor skal vores børns behov ignoreres?”

Overvægten forværres og forfølger børnene
Mia Just fortsætter: ”Vi ved, at svær børneovervægt øger risikoen for kræft og hjertekarsygdomme, og har negativ indflydelse på barnets sociale status, emotionelle trivsel, uddannelsesniveau og livsindkomst.

Vi ved fra forskningen, at svær børneovervægt er særligt udbredt i familier, hvor man føler sig presset økonomisk og i etniske familier, og vi ved, at 70 procent af svært overvægtige børn aldrig slipper af med deres overvægt igen.

Og vi ved fra undersøgelser fra IDAN, Aalborg Universitet og Københavns Universitet, at nedlukningen med lukning af idrætstilbud, herunder FitforKids, i kombination med hjemmeskoling, isolation, kedsomhed, depression i ekstrem høj grad har været grobund for fysisk inaktivitet, overvægt og depressiv tilstand blandt børn og unge. Og det er blandt ”normalvægtige”. Hvordan ser det så ikke ud for de børn, der allerede inden corona var svært overvægtige? Det kan vi i FitforKids godt fortælle politikerne; det ser rigtig slemt ud!”

Udsatte børn er ikke én gruppe
En væsentlig pointe som FitforKids ville ønske, at politikerne på Christiansborg havde forstået er, at det ikke er lige meget hvilken organisation, der får støtte, ”bare pengene går til udsatte børn”, siger Mia Just og fortsætter: ”Dét barn, der bruger FitforKids, er nemlig ikke nødvendigvis bruger af DIF/DGI, Røde eller Blå Kors eller TUBA. FitforKids-børn har brug for en anden type hjælp end den, en børnetelefon rimeligvis kan yde.

Svært
overvægtige børn er svære at hive ned i idrætsforeningen. De har brug for tilbud specielt udviklet til lige netop deres behov og tempo”.
Bestyrelsesmedlem i FitforKids, Ditte Gybel, supplerer: ”Hvis ikke det var sådan, så havde vores forskningsbaserede, videnskabeligt dokumenterede og prisvindende arbejde i FitforKids jo ingen berettigelse. Så kunne vi jo bare løse problemet med svær overvægt ved at stikke børnene en folder om fodbold og springgymnastik. Men det er der jo ingen, der tror på virker.”

Hjælp til flere
Teamleder i FitforKids Holstebro, Anne Liberg fortsætter: ”Som de svært overvægtige børns forening føler vi en stærk forpligtigelse til at hjælpe. Fordi vi ser de FitforKids-børn, der kommer tilbage efter lockdown og ved, hvor de var før corona. Og her bliver det meget tydeligt hvor hårdt medtaget børnene er. Og det fylder os med kampgejst. For vi skal give børnene en reel chance for at komme fri af nedlukningens negative konsekvenser. Dét kræver en ekstraordinær indsats. Ikke af børnene… men af Danmark og af samfundet. Og her har vi valgt at tage ansvar. Penge fra Folketinget eller ej; de børn skal have hjælp!”

Derfor har FitforKids iværksat sin hidtil mest ambitiøse udrulningsplan nogensinde; at åbne 26 nye FitforKids-hold i 26 nye kommuner i løbet af 2021.

Budskabet til politikerne er, at de har svigtet de svært overvægtige børn og unge, men FitforKids’ vigtigste besked går ud til børnene og lyder: ”Hjælpen er på vej!”
Har du lyst til at hjælpe FitforKids og børnene, så kan du blive frivillig eller støtte de svært overvægtige børns forening ved at kontakte FitforKids på tlf. 7070 2920 eller info@fitforkids.dk.