Med regeringen og Folketingets aftale om næste fase af genåbningen, er tiden nu kommet til, at restauranter, caféer, værtshuse og barer i morgen, den 18. maj, igen kan slå dørene op for gæster.
Myndighederne har i samarbejde med branchen udformet retningslinjer, så åbningen sker på en ansvarlig måde for at minimere risikoen for smittespredning.
I retningslinjerne lægges der vægt på afstand mellem gæsterne ved indretningen af restauranter, caféer m.v. og fokus på hygiejne og rengøring. Som vi kender det fra efterhånden mange steder, skal der også opsættes informationsmateriale om god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd i det offentlige rum.
Derudover skal Restauranter, caféer m.v. have 2 kvadratmeter til rådighed pr. person. Dette fordobles, hvis kunderne står op.
Særligt for restauranter, caféer, barer, natklubber m.v.
– Restauranter og cafeer mv. skal respektere forsamlingsforbuddet, og kan således ikke servere for et selskab, der er større end den fastsatte grænse herfor. Et selskab bør kun bestå af personer, der i forvejen har tæt kontakt til hinanden og normalt ses på tilsvarende vis. Restauranter og caféer kan godt have flere selskaber samtidig, hvis der holdes afstanden mellem selskaberne.
– Restauranter og caféer mv. indrettes, så det er muligt at holde mindst 1 meters afstand mellem forskellige selskaber. Fx kan personer, der spiser sammen, således sidde ved samme bord med almindelig afstand, mens det er vigtigt, at der er mindst 1 meters afstand til næste selskab. Som alternativ til mindst 1 meters afstand kan der etableres en fysisk barriere, fx i form af en skærm af plastic eller glas.
– Gæster bør ikke have mulighed for at placere sig, hvor de i mere end 15 minutter har ansigt-til-ansigt kontakt med medarbejdere, fx siddende ved en bardisk i en restaurant. Alternativ kan etableres en fysisk barriere fx form af en skærm af plastic eller glas. En sådan kan ligeledes etableres ved betalingsdisk o.l.
– Udendørsservering indrettes, så det er muligt at holde mindst 1 meters afstand mellem forskellige selskaber. Regeringen vil opfordre kommunerne til at undersøge muligheden for at stille yderligere arealer til rådighed for udeservering.
– Restauranter, caféer, værtshuse, barer mv. må ikke gennemføre aktiviteter eller indrettes på måder, der får dem til at minde om natklubber eller diskoteker, fx ved at etablere dansegulv e.l., der betyder, at afstanden på mindst 1 meter mellem selskaber ikke kan opretholdes.
– Alle serveringssteder, hvor der serveres mad, drikkevarer eller tobak til indtagelse på salgsstedet, skal lukke kl. 24.
“Jeg er glad for, at det nu igen bliver muligt at gå ud og nyde en god middag eller få en kop kaffe eller øl med en ven ved stambordet. Det ved jeg, der er mange, der har savnet. Og jeg ved også, at restauranterne og caféerne står på spring for at byde deres gæster velkommen tilbage. Derfor er jeg glad for, at myndighederne efter tæt dialog med branchen er klar med retningslinjer for, hvordan det kan ske på en forsvarlig og tryg måde,” siger erhvervsminister Simon Kollerup i en pressemeddelelse.
Foruden nye retningslinjer til restauranter m.v. er de allerede offentliggjorte retningslinjer for blandt andet detailhandlen og liberale serviceerhverv blevet opdateret på baggrund af de justerede anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen om forebyggelse af smittespredning.
Arbejdstilsynet og Erhvervsstyrelsen vil løbende vejlede og kommunikere om retningslinjerne.