Hvornår skifter man til sommerdæk?

Arkivbillede


Solen begynder at titte frem flere timer om dagen, og temperaturen stiger, det betyder at sommeren snart nærmer sig. Det er også på dette tidspunkt at de fleste bilister begynder at overveje om det er tid til at skifte til sommerdæk på deres bil. Men hvad skal man egentligt vide om at skifte til sommerdæk, og hvornår ved man at det er tid til at skifte til sommerdæk. Læs med her for at få svar på nogle af de spørgsmål som du måske også stiller dig selv.

Er sommerdæk lovpligtige i Danmark?

Det første som de fleste nok tænker ved sommer- og vinterdæk, er om det overhovedet er lovpligtigt at skifte mellem sommer- og vinterdæk. Og er her svaret, nej. Det er ikke lovpligtigt i Danmark at skifte mellem sommer- og vinterdæk. Når det så er sagt, så skal man dog huske på, at det er lovpligtigt i nogle af vores nabolande. I Tyskland er det for eksempel forbudt at køre på sneglatte veje om vinteren med sommerdæk. Så det er noget du skal overveje hvis du kører til udlandet på ferie.

-- annonce ---

Hvornår er det på tide at skifte dæk?

Som nævnt tidligere er der ikke nogen lov i Danmark som siger, at du skal skifte dine dæk om sommeren. Men der er nogle regler som du skal overholde når du kører på sommerdæk. 

Dækket som sidder på dit køretøj må minimum have et dæksmønster på 1,6 mm dybde. Det betyder altså at du skal se på profilen af dækket når du skifter dine dæk, det kan nemlig være at det er tid til at købe nye dæk. Selvom loven siger at profildybden ikke må være under 1,6 mm. Så anbefales det at du køber nye dæk hvis der er mindre end 3 mm tilbage. Hvis du ser på et nyt dæk, så har disse som standard mellem 8 og 9 millimeter, så der er altså en ret stor forskel.

En anden ting som du skal være klar over når du ser på dine dæk, er hvor gamle dækkene er. Det kan godt være at du ikke kører særlig ofte med din bil, og dækkets profil derfor næsten aldrig bliver slidt. Det anbefales dog, at du skifter dine dæk efter der er gået 5 år. Dette er fordi gummiet i dækket bliver mørt med tiden, og der derfor er større risiko for at dækket kan punktere. 

Hvornår på året skal jeg skifte mine dæk?

Hvis du planlægger at skifte fra vinter- til sommerdæk, er der en tommefingerregel der hedder over eller under 7 grader. Hvis den gennemsnitslige temperatur i løbet af dagen og aftenen ligger over 7 grader er det tid til at skifte til sommerdæk. Hvis temperaturen ligger under de 7 grader, så er det tid til at skifte til vinterdæk.

Forskelle mellem sommer og vinterdæk

Det kan godt være at du tænker at forskellen mellem sommer- og vinterdæk den er at finde i profildybden på dækket. Men forskellen mellem de forskellige typer af dæk er faktisk meget større. 

Sommerdæk er fremstillet med en gummiblanding som er hårdere end den der bruges i vinterdæk. Det betyder at dækket ikke bliver deformt om sommeren når det er varmt, men at det stadig tilbyder ekstra greb på tørre eller våde sommerveje. Sommerdæk har også færre riller end vinterdæk, hvilket resulterer i, at dækket har en større kontaktflade som forbliver i kontakt med vejen. Alt dette er med til at give bedre acceleration og samtidig sikre en kortere bremselængde. 

Vinterdæk er i modsætning til sommerdæk fremstillet med en gummiblanding som indeholder mere naturgummi, hvilket betyder at dækket forbliver fleksibelt ved lave temperaturer. Dette sikrer at dækket bedre kan tilpasse sig til vejbanen, og dermed sørge for at mere af dækket er i kontakt med vejbanen. Vinterdæk er fremstillet med mange riller i dækket, dette er med til at sørge for, at der ikke kan samle sig sne eller vand under dækket. På den måde mindskes risikoen for at der kan opstå akvaplaning. Naturligvis har dækket også en dybere slidbane som hjælper dækket med at opretholde et bedre vejgreb så du har bedre og mere sikker håndtering i sving og på vejen. 

Hvad er et asymmetrisk slidbanemønster?

Der findes så mange forskellige sommerdæk som du kan vælge imellem, og hvis du har overvejet at købe nye dæk, så er du helt sikkert stødt på noget som hedder et asymmetrisk slidbanemønster. Men hvad hulen betyder det? Hvis du ser på ydersiden af det dæk der sidder på dit køretøj, så vil du se at dækket har en masse oplysninger som er indgraveret i dækket. Dette er ting som størrelsen på dækket og dækkets bredde, men der kan også stå ting som “outside” eller “rotation”. Dette er noget som du skal være opmærksom på når du køber nye dæk, dette betyder nemlig, at dækket har et et asymmetrisk slidbanemønster, hvilket betyder at dækket skal sidde på den rigtige måde når du monterer det på bilen, ellers vil dækket blive slidt forkert, der kan opstå rullestøj, og vandet kan blive ledt forkert væk fra dækket.

Hvad er helårsdæk?

Du har måske hørt om helårsdæk, og disse er præcis som navnet hentyder til, dæk som du kan køre med hele året rundt. Helårsdæk er et dæk der er fremstillet til bilister, der ikke ønsker at udskifte deres dæk hver sæson. Disse dæk er fremstillet med en gummiblanding som gør det muligt at bruge dækket hele året rundt. Disse dæk er især populære blandt bilister som bruger deres køretøjer mest til bykørsel, eller som ikke kører lange ture på motorvejen. Selv om de ikke kan levere den specialiserede ydeevne, der følger med et separat sæt vinter- eller sommerdæk, er de en bedre løsning end at forsøge at køre med vinterdæk om sommeren eller sommerdæk om vinteren.

Vil det skade sommerdækkene at køre med sommerdæk om vinteren?

Som nævnt er sommer- og vinterdæk fremstillet med forskellige typer af gummiblandinger, derfor kan det faktisk være farligt at køre med sommerdæk om vinteren. Derfor skal du være opmærksom på vejforholdene og din egen sikkerhed. Hvis temperaturen falder for meget og du stadig kører med sommerdæk, så hærder gummiblandingen i dækket. Det er lidt som med is, hvis vandet bliver for koldt, så bliver det mere stift, og det samme sker med gummiblandingen i sommerdæk. I bund og grund betyder det at dækkets vejgreb reduceres betydeligt, og det betyder også at kulden kan forårsage revner i dækket.

Hvem fremstiller sommerdæk?

Heldigvis findes der en masse forskellige dækproducenter som fremstiller dæk til alle mulige køretøjer. Så det er lige meget om du har en stor SUV, eller en lille kompakt bil stående i garagen, så finder du helt sikkert et dæk som passer til dine behov. Nogle af de meste kendte dækproducenter i verden er:

  • Michelin
  • Bridgestone
  • Continental
  • Goodyear
  • Hankook

Hvor finder jeg de bedste priser på sommerdæk?

Når det er blevet tid til at skifte mellem vinter- og sommerdæk, så kan det være en god idé at se sig lidt omkring på nettet. Du kan ofte finde gode priser på sommerdæk på https://www.daek-online.dk/daek/bil/sommerdaek og du sparer ofte penge ved at købe flere dæk på én gang, da der ofte tilbydes en mængderabat. Du kan nemt finde de dæk som du skal bruge, det eneste du skal gøre, er at bruge den søgemaskine som du finder på siden, du skal bare indtaste dit registreringsnummer eller oplysninger som bilmærke, model og årgang, så finder siden automatisk de dæk som du kan bruge på dit køretøj.