Hver fjerde fyrværkeriulykke rammer et barn

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Sidste nytår kom 61 børn under 15 år til skade med fyrværkeri. Børn var derfor ofre for hver fjerde fyrværkeriulykke. Det viser tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital, der siden 1995 har registeret fyrværkeriulykker fordelt over hele landet.

Følg de fem fyrværkeriråd og husk dialogen med børnene, lyder rådet fra Børneulykkesfonden.

Fra den 27. december til og med den 1. januar er det lovligt at anvende fyrværkeri i Danmark. Fyrværkeri er da også både flot og farverigt henover den mørke nattehimmel, men det farlige krudt er også årsag til, at mange danskere kommer ud for en ulykke.


”Nytårsaften og nytårsdag i nytårsdøgnet 2018/2019 måtte 61 børn under 15 år en tur på skadestuen som følge af en fyrværkeriskade. Selvom det er tredje år i træk at antallet af fyrværkeriulykker med børn under 15 år falder, står børnene stadig for en fjerdedel af fyrværkeriulykkerne. Blandt børnene er det særligt de 11-14-årige, som er udsatte – de stod for to tredjedele af børnenes skader sidste nytår”, fortæller overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital.

Husk sikkerhedsbrillerne og undgå øjenskader

Tal fra Ulykkes Analyse Gruppen viser, at kun halvdelen af de tilskadekomne børn i nytårsdøgnet 2018/2019 havde beskyttelsesbriller på. Samtidig er antallet af øjenskader steget siden forrige nytårsdøgn. Og det er rigtig ærgerligt, da synsskader kan følge børnene resten af livet.

”Det er langt fra tilfredsstillende, at kun halvdelen af de tilskadekomne børn havde sikkerhedsbriller på sidste nytår. Og dette tal skal ses i lyset af, at mere end hver tredje fyrværkeriulykke blandt børn under 15 år sidste år var en øjenskade”, siger Jens Lauritsen og fortsætter: ”Brug af sikkerhedsbriller er klart den bedste måde at beskytte sig mod øjenskader. Og det gælder både, når man er tilskuer, og når man selv tænder op. Jeg kan derfor ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at bruge sikkerhedsbriller”. 

Overlad antændelsen til de voksne

Af tallene fra Analyse Gruppen fremgår det yderligere, at cirka halvdelen af de 61 tilskadekomne børn mellem 0-14 år selv havde antændt fyrværkeriet. Men børn forstår ikke altid faren ved fyrværkeri, og at det skal behandles med stor respekt. Derfor anbefaler Børneulykkesfonden og Ulykkes Analyse Gruppen altid, at antændelsen overlades til de voksne.

”Som udgangspunkt bør børn ikke antænde fyrværkeri. Og derfor bør man som forælder også holde godt øje med sine børn nytårsaften og være der til at guide dem og sætte regler”, siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden. Hun fortsætter: ”Når man på et tidspunkt vurderer, at ens barn er gammel nok til at omgås fyrværkeri, er det en god ide at tage en snak med dem om, hvordan man omgås det på en sikker måde og fortælle dem om Sikkerhedsstyrelsens fem fyrværkeriråd. Vi anbefaler dog stadig, at der er en voksen til stede, som holder øje med, at optændingen foregår på en sikker måde”. 

Pas på fuserne

Engang imellem virker fyrværkeriet ikke som det skal, og her skal man være ekstra opmærksom. En fuser kan nemlig være særlig farlig og skal behandles med stor forsigtighed.

Mathias Mustonen Schjødt fra Skanderborg er en af de danskere, der ved, hvor galt afsted man kan komme med en fuser. Som 10-årig fik han sprængt hånden i stykker, da han finder en raket i sneen i naboens forhave kort før jul. Raketten er ikke sprunget, da det er en fuser, så Mathias piller krudtkuglen ud og sætter ild til lunten. Den springer med et brag, og hans højre hånd springer i stykker. Ulykken kostede ham tommeltotten og de to yderste led på håndens tre midterste fingre. Kun lillefingeren forblev intakt.

”Jeg ville ønske, at folk var mere påpasselige ift. fyrværkeri, da konsekvenserne af en fyrværkeriulykke kan være meget alvorlige. Det er ikke blot fjorten dage på sygehuset, det er måneder med genoptræning, flere år med sygehusbesøg, begrænsninger i forhold til uddannelsesvalg, at føle sig anderledes, at være fanget i “offer-rollen” – ja, jeg kunne blive ved. Det er bestemt ikke noget, jeg ønsker for nogen at gennemgå og især ikke et barn. Derfor råder jeg alle til at tænke sig om en ekstra gang, inden de fyrer nytårskrudtet af, samt at forældre taler med deres børn om faren ved fyrværkeri”, fortæller Mathias Mustonen Schjødt.