Her er den typiske sommerhuskøber

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

NY UNDERSØGELSE: Der er solgt rekordmange sommerhuse i 2020. Den typiske køber er ca. 40 år, de fleste af husene er i prisklassen 0,5-1 mio. kr., og udlejning er inde i billedet hos mange. Det svarer ejendomsmæglerne i en ny undersøgelse fra RealMæglerne.

Salget af sommerhuse er eksploderet i 2020. Alene i RealMæglerne med over 100 butikker i Danmark er salget af fritidsboliger steget med 58 % i løbet af januar til september i forhold til januar-september 2019.


Allerede på nuværende tidspunkt i oktober er salget af sommerhuse steget med 30 % i kæden ift. oktober 2019.

Den generelle fremgang i markedet er der ifølge Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne, flere forklaringer på:

– Bl.a. den, at danskerne vil have et ’tilflugtssted’, hvor de kan slappe af og være sammen med familien. Corona-restriktionerne har virket omklamrende på dem, mens sommerhuset er et åndehul for dem. Samtidig fylder klimahensyn mere og mere i vores bevidsthed og hverdag. Set i det lys står flyrejser ikke i særlig høj kurs længere. Vi skærer ned på charterferierne og tager i sommerhus i stedet, fortæller han.

Den typiske sommerhuskøber:

På baggrund af rekordsalget af fritidsboliger har RealMæglerne netop gennemført en spørgeundersøgelse, hvor alle ejendomsmæglere i kæden har svaret på 21 spørgsmål om sommerhusmarkedet:

  • 26 % af mæglerne svarer, at +40 % af køberne er i aldersgruppen 30-40 år. Samtidig svarer 30 % af mæglerne, at 30-40 % af køberne er i aldersgruppen 40-50 år.
  • Kun en meget lille del af sommerhusene er solgt til købere fra Tyskland, Sverige og Norge, mens de fleste sommerhuse er købt af ægtepar / samlevende. Dog svarer 10 % af mæglerne, at +10 % af sommerhusene er finansieret som fælleseje i familier.

Udlejning en væsentlig forudsætning

Mest bemærkelsesværdigt er det dog, at +40 % af sommerhusene ifølge 13 % af mæglerne er finansieret med udlejning for øje. Altså, hvor udlejning er en væsentlig forudsætning for at kunne/ville eje sommerhuset.

Preben Merrild Angelo har derfor en opfordring til erhvervsminister Simon Kollerup (S):

– Det er meget interessant, fordi bedre udlejningsvilkår de seneste par år har gjort det muligt for mange, fx børnefamilier, at eje et sommerhus. Det har pustet liv i sommerhusmarkedet, som ellers i mange år var dødt. Desværre er erhvervsministeren aktuel med et forslag om, at sommerhuse fremover kun må udlejes af private i 35 uger om året. Resten af de i alt 43 uger, vi må være i huset, skal nu kun være til eget brug, siger han og uddyber:

– Det er i mine øjne et underligt forsøg på at hindre erhvervsspekulation, hvor man rammer alle for at stække de få. Og så endda i en periode, hvor danskerne af politikerne og myndighederne opfordres til at blive i Danmark og holde ferie. Hvis det virkelig er erhvervsspekulation, han ønsker at hindre, findes der bedre løsningsmuligheder end det. Han er velkommen til en kop kaffe, inden han ender som elefanten Simon i glasbutikken.