Havens hovedbrud: Hvordan bekæmper jeg bladlus?

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Havens hovedbrud: Det spørger haveejerne om i juli

Hvordan bekæmper jeg bladlus og dræbersnegle, kan jeg flytte stauder om sommeren, og hvorfor revner kirsebærrene? Haveselskabets rådgivning modtager hvert år tusindvis af spørgsmål fra landets haveejere. Louise Møller, der er Haveselskabets havefaglige rådgiver, giver her svar på nogle af de spørgsmål, der oftest bliver stillet i juli.

Hvordan bekæmper jeg bladlus?

Bladlus er et udbredt problem, og mange haveejere går i panik, når de ser bladlus på planterne. Men der er der ingen grund til. Et par bladlus her og der gør ingen skade, og der er mange naturlige fjender i haven som mariehøns, guldøje og fugle, som ofte tager sig af de fleste bladlus.

Er det et kraftigt angreb, hvor bladlusene sidder helt tæt, kan det hæmme planten en smule og få de nye skud til at hænge lidt, fordi bladlusene suger saft fra planten, men planten dør ikke af det. Derfor er det ikke nødvendigt at bruge hverken gift eller hjemmebryggede miksturer, for man kan gøre meget med ganske små tiltag. Det er altid en god idé at spule planterne med koldt vand fra haveslangen.

Det kolde gys får mange bladlus til at falde og nedsætter deres evne til at formere sig, så det går langsommere. Mange bladlus finder ikke tilbage til planten, når de er skyllet af den. Skulle der være enkelte bladlus tilbage på planten, så klarer naturen resten. Mariehøns og især mariehønelarver lever af bladlus. Larverne er sorte med karakteristiske orange prikker, og de kaldes også for bladlus-løver, fordi de spiser virkelig mange bladlus.

Er planten hårdt angrebet, fjernes de skud, hvor bladlusene sidder tæt – det er ofte i de helt unge, bløde skud i toppen af planten. Hvis angrebene sker på planter i drivhus, bekæmpes bladlusene mest effektivt ved at sætte nyttedyr ud i drivhuset, som kan holde bestanden nede – som det sker i naturen. Man kan købe nyttedyr som snyltehvepse eller guldøjelarver, som spiser bladlusene, og her skal man bare sørge for, at der er et overtal af bladlusens fjender i drivhuset.

Læs mere på Haveselskabet.dk/bladlus

Flere havespørgsmål?

Er du også blevet glad for at gå i haven, men har mange havespørgsmål? Så kom med og dyrk haveglæden i godt selskab. Haveselskabet er en nonprofit forening af 30.000 haveejere. Vi er lige så forskellige som vores haver – men haveglæden, den deler vi.

Læs mere og få måske svar på flere af dine havespørgsmål på haveselskabet.dk. Haveselskabet udgiver medlemsmagasinet HAVEN, der udsendes 10 gange om året til alle medlemmer.