Håndtering af COVID-19-smittede minkfarme i Nordjylland

Arkivfoto: Nordjyllands Politi.
Print Friendly, PDF & Email

Nordjyllands Politi har samlet myndighederne i en lokal beredskabsstab (LBS) på politigården i Aalborg. Herfra understøttes håndteringen af COVID-19-smitte i nordjyske minkfarme. Fødevarestyrelsen er i løbende dialog med minkfarme og i færd med at udarbejde plan for indsatsen med nedslag af mink.

Det oplyser lederen af den lokale beredskabsstab, vicepolitiinspektør ved Nordjyllands Politi, Henrik Skals.  


”Situationen omkring smitte i minkfarme er alvorlig, hvorfor vi understøtter håndteringen i den Lokale Beredskabsstab. Her er alle myndigheder og kommunerne repræsenteret – det er her, vi kan forene vore kræfter og koordinere indsatsen, som involverer flere myndigheder i arbejdet på at få bremset smittespredningen,” udtaler vicepolitiinspektøren. 

Fødevarestyrelsen har hovedrolle

I forhold til de enkelte sektorer er det Fødevarestyrelsen, der som udgangspunkt håndterer indsatser i forhold til nedslag af mink. Det betyder, at Fødevarestyrelsen nu skal udarbejde en plan for indsatsen med nedslag af mink i den kommende tid. Før den plan er klar, kan myndighederne ikke udtale sig konkret om rækkefølgen for nedslag og detaljerne i denne plan. Men Fødesvarestyrelsen er i løbende dialog med minkavlerne om håndteringen af situationen.  

De gode råd

Den Lokale Beredskabsstab understreger, at personer, der har haft kontakt til minkbesætninger og ansatte på minkbesætninger kan mindske risikoen for smitte ved at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer om at holde afstand, hoste eller nyse i ærmet, vaske hænder tit eller bruge håndsprit, begrænse fysisk kontakt og være ekstra opmærksom på rengøring. 

Minkavlere og alle relaterede omkring minkfarme opfordres endvidere til at lade sig teste, og der pågår løbende dialog om specifikke tilbud om testning fra testcenter DK.