Godkendelse af igangsættelse af høring vedr. Forslag til Lokalplan 27-027, Boligområde, Knøsgårdvej, Aabybro

Aabybro
Foto: Jammerbugtposten.dk
Print Friendly, PDF & Email

Økonomiudvalget i Jammerbugt kommune holder ordinært møde den 6. oktober, hvor der bl.a. på dagsordenen er: Godkendelse af igangsættelse af høring vedr. Forslag til Lokalplan 27-027, Boligområde, Knøsgårdvej, Aabybro (1. forelæggelse)

Beslutningstema
Godkendelse af, at Forslag til Lokalplan 27-027, Boligområde, Knøsgårdvej, Aabybro sendes i offentlig høring i 8 uger.

Sagsbeskrivelse
Lokalplanområdet ligger mellem Knøsgårdsvej, bygninger ved Torngårdsvej og Banestien vest for Aabybro by. Arealet omfatter dele af to matrikler (23a og 23b Åby By, Åby) i alt 7,65 ha.

Området ligger i landzone og overføres til byzone ved den endelig vedtagelse af Lokalplan 27-027. Lokalplanområdet benyttes i dag som dyrkede landbrugsarealer med landbrugspligt.

Lokalplanen skal sikre et fortsat varieret udbud af byggegrunde i Aabybro, og derfor giver mulighed for opførelse af en blanding af åben-lav og tæt-lav boligbebyggelse. Dele af området udlægges til fælles grønne områder, der skal anvendes til afledning af overfladevand. Området bliver vejbetjent fra Knøsgårdsvej.

Terrænet i projektområdet falder fra nordvest mod sydøst. Derudover optræder der en lavning i projektområdet, hvor regnvandet samler sig ved større regn hændelser, som kan ses på ortofotoet fra marts 2020. Der er foretaget en analyse iht. håndtering af regnvand i området. Nedsivningspotentialet i projektområdet er vurderet til hovedsageligt “ikke egnet”/”måske egnet” til nedsivning. Terrænet falder fra kote 8.33 til 7.23 i det laveste punkt i lavningen. Lavningen vil fremadrettet indgå i de grønne friarealer og blive benyttet til regnvandshåndtering.

Formålet med lokalplanen er at etablere et boligområde med rekreative kvaliteter og med en karaktergivende vej i form af en allévej, der omkranser et fælles friareal. Det nye boligområde udbygges med et identitetsskabende udtryk dannet af vejstrukturen, de bebyggede områder og grønne kvaliteter.

Byggeherrens ønske var, at hovednerven i bebyggelsen bliver et 14 meter bredt vejudlæg til en allé med træer, der fordeler trafikken i området. Alléen har adgang fra Knøsgårdvej. Boliggrupperne anlægges med 10 meter vejudlæg og vendepladser. Fra alle boliggrupper skal der sikres korridorer, der leder gående og cyklende til Banestien, samt naboarealer.

I midten af området etableres fælles friarealer, samt et forsinkelsesbassin. Regnvand fra områdets belagte flader og tage føres til dette bassin. Langs alléen er der plads til fælles affaldshåndtering.

Lokalplanområdet er opdelt i to delområder: Delområde A og Delområde B. Delområde A har et areal på ca. 5,3 ha og udlægges til åben-lav boligbebyggelse, dvs. traditionelle parcelhuse. Delområde B, der omfatter den nordlige del af lokalplanområdet, har et areal på ca. 2,35 ha og udlægges med mulighed for variation med både åben-lav i form af parcelhuse, og tæt-lav bebyggelse, i form af rækkehuse eller lignende sammenbyggede boliger.

For lokalplanområdet gælder, at bebyggelsen i hele området skal placeres med en minimumsafstand fra vejskel på 5,0 m, således der skabes et ensartet udtryk med åbne forhaver langs boligvejene, samt sikres plads til parkeringsareal.

Bebyggelsen i hele området skal placeres med en minimumsafstand fra vejskel på 5,0 m, således der skabes et ensartet udtryk med åbne forhaver langs boligvejene, samt sikres plads til parkeringsareal. Afstande til øvrige skel mv. samt placering af den tæt-lave boligbebyggelse fastsættes iht. til Bygningsreglementets afstandskrav, skrå højdegrænseplan mv.

Ved åben-lav bebyggelse skal grunde udstykkes med mindste grundstørrelse på 700 m2. Til hver enkelt tæt-lav bebyggelse skal der som minimum være en grund på 250 m2 pr. boligenhed. Grunde til tæt-lav bebyggelse kan udstykkes som storparceller med en minimumsstørrelse på 250 m2 pr. boligenhed, eksklusive vejareal.

Der må opføres byggeri i op til 2 etager og med en højde på 8,5 m. Facadehøjden fastsættes til maksimalt 6,5 m.

Bebyggelsesprocenten fastsættes til 30 for åben-lav byggeri, og for tæt-lav til 40 for den enkelte ejendom.

Miljøvurdering

Kommunen har udarbejdet en screening ud fra kriterierne i Miljøvurderingsloven.

Udfaldet af screeningen er, at kommunen vurderer, at planen ikke er omfattet af krav om miljøvurdering. Baggrunden herfor er bl.a., at det vurderes:

  • Det er tale om en naturlig bebyggelsesmæssig videreudvikling af Aabybro By, og det er vurderet, at omdannelse af eksisterende område vil medvirke positivt til Aabybro bymiljø og udvide udbud af boliger og boligtyper.
  • Det er tale om boliger i tilknytning til allerede eksisterende boligområder i Aabybro.
  • Påvirkningen af grønne områder og beplantning, dyre- og planteliv, samt biologisk mangfoldighed, og naturbeskyttelsesinteresser i forbindelse med anlægsarbejde er lokal og kortvarig, og vurderes ikke at kunne få en væsentlig indvirkning på miljøet (idet arealet er opdyrket i dag).
  • Lokalplanen giver muligheden for et mindre byggeri, som kun får uvæsentlig betydning for trafikken.
  • De arkæologiske interesser varetages i henhold til Museumslovens bestemmelser.
  • Området ikke er omfattet af lovmæssige bindinger, der påvirkes af virkeliggørelsen af planens indhold.

Afgørelsen om ikke at udarbejde miljørapport vil blive offentliggjort samtidigt med forslag om lokalplanen. Afgørelsen kan påklages til Planklagenævnet

Dagsordenskort over Forslag til Lokalplan 27-027 er vedlagt som bilag.

Forventet tidsplan for Lokalplan 27-027

Forslag:

TMU 27. september 2021

ØKU 6. oktober 2021

KMB 14. oktober 2021

Forslag til lokalplan udsendes umiddelbart herefter i 8 ugers høring.

Endelig vedtagelse:

TMU januar/februar 2022

ØKU februar 2022

KMB februar/marts 2022

Den endelig vedtagelse af lokalplanen offentliggøres umiddelbart herefter.

Retsgrundlag
Planloven.

Miljøvurderingsloven.

Budgetmæssige konsekvenser
Ikke relevant.

Høring/borger- og brugerinvolvering
Forslag til Lokalplan skal sendes i offentlig høring i otte uger. Afgørelsen om, at der ikke skal udarbejdes en miljørapport, kan der inden fire uger fra offentliggørelsen påklages til Planklagenævnet.

Indstilling
Vækst- og Udviklingsforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget anbefaler, at Kommunalbestyrelsen godkender, at Forslag til Lokalplan 27-027 sendes i offentlig høring i 8 uger.

Beslutning fra Teknik og Miljøudvalget, 27. september 2021, pkt. 118:

Anbefales godkendt med bemærkning om, at grundstørrelserne skal være minimum 1000m2.