Godkendelse af evaluering af Jump4Fun og den fremtidig drift af Jump4Fun indsatsen i Jammerbugt Kommune
Børne- og familieudvalget i Jammerbugt Kommune holder møde den 4. december, hvor der bl.a. på dagsordenen er: Godkendelse af evaluering af Jump4Fun og den fremtidig drift af Jump4Fun indsatsen i Jammerbugt Kommune.
Beslutningstema
Godkendelse af evaluering af Jump4Fun og den fremtidig drift af Jump4Fun indsatsen i Jammerbugt Kommune.
Sagsbeskrivelse
Baggrund:
Jump4Fun er et landsdækkende foreningskoncept, udviklet af DGI, målrettet motionsuvante børn (6-16 år), der ikke har fundet sin plads i det traditionelle foreningsliv. På et Jump4fun hold har man det sjovt sammen, samtidig med at man er i fuld gang med at dyrke motion. Der fokuseres på bevægelsesglæde, godt kammeratskab og fællesskabsfølelse for herigennem at opbygge en god introduktion til det danske foreningsliv og det at bevæge sig sammen med andre ligesindede.
Jump4Fun hold har eksisteret i Jammerbugt Kommune siden samarbejdsaftalen med DGI Nordjylland blev indgået i 2021. Samarbejdsaftalen er godkendt i Børne- og Familieudvalget den 1. februar 2021 og i Kultur-, Fritids- og Landdistriktsudvalget den 4. februar 2021.
Foreningerne PGU og Skovsgaard/Brovst KFUM IF har deltaget i projektet fra start og indtil projektet udløber den 1. januar 2024, hvor samarbejdsaftalen ophører.
Den 3-årige projektperiode har samlet set kostet 198.000 kr. (jf. Bilag 3 i Jump4Fun Samarbejdsaftale DGI & Jammerbugt Kommune). Beløbet fordeler sig således for henholdsvis DGI og Jammerbugt Kommune:
- År 1 66.000kr Betalt af DGI
- År 2 66.000kr Betalt af Jammerbugt Kommune
- År 3 66.000kr Betalt af Jammerbugt Kommune
Med udløb af projektperioden betyder det også, at der ikke længere er prioriterede midler til at understøtte indsatsen i Jammerbugt Kommune. Børne- og Familieudvalget og Kultur-, Fritids- og Landistriktsudvalget orienteres om evalueringen af indsatsen i Jammerbugt Kommune og skal på baggrund heraf beslutte, hvorledes Jammerbugt Kommune fremadrettet understøtter indsatsen.
Lokalforeningernes evaluering:
Skovsgaard/Brovst KFUM IF:
- Holdet i Skovsgaard/Brovst KFUM IF har 12 deltagere og har børn på venteliste.
- Deltagerne har været foreningsuvante børn, der ikke deltog i foreningsidræt i forvejen.
- Skovsgaard/Brovst KFUM IF har taget udgangspunkt i gymnastik 1 træning pr. uge, men har præsenteret deltagerne for en bred palette af idrætstilbud i lokalområdet via Jump4Fun holdet.
- De har i mindre grad oplevet, at deltagere på holdet er skiftet over i de etablerede foreningstilbud. I stedet er Jump4Fun holdet en god gruppe foreningsuvante børn, der nyder at bevæge sig sammen i hinandens selskab.
- Foreningsguiderollen har været varetaget af foreningsformanden, der arbejder som lærer på Brovst Skole. Herigennem har hun opnået et tæt samarbejde med sundhedsplejersken og er lykkes med at etablere en solid kerne af deltagere på holdet. Årsagen til ventelisten er, at foreningen har haft svært ved at rekruttere flere frivillige instruktører til et nyt hold.
- Skovsgaard/Brovst KFUM IF har oplevet glade børn, der for hver træning bliver mere klar på at bevæge sig, svede og have det sjovt med bevægelse i et fællesskab med andre børn.
- Skovsgaard/Brovst KFUM IF ønsker, at fortsætte med et Jump4Fun hold i 2024 og gerne flere hold, hvis muligheden byder sig.
PGU:
- Holdet i PGU har haft 4-7 deltagere i perioden.
- Deltagerne har været foreningsuvante børn, der ikke deltog i foreningsidræt i forvejen.
- PGU har lavet et samarbejde med Svømmeklubben JET, så holdet tirsdage blev præsenteret for gymnastik og fredage for svømning.
- De har ikke oplevet, at deltagere på holdet er skiftet over i de etablerede foreningstilbud.
- PGU havde svært ved at finde den rette foreningsguide, hvormed de først startede holdet op i august 2022. Dette skyldes særligt, at indsatsen vurderes at have et særligt pædagogisk fokus.
- PGU har oplevet besværligheder med at rekruttere til holdet grundet betegnelsen af målgruppen, som er børn og unge med overvægt. Samtidig har PGU og sundhedsplejersken i området ikke fået etableret den indbyrdes samarbejdsrelation i tilstrækkelig grad til at kunne rekruttere børn til tilbuddet i Jetsmark-området.
- PGU har oplevet glade børn, der for hver træning blev mere klar på at bevæge sig, svede og have det sjovt med bevægelse i et fællesskab med andre børn.
- PGU ønsker at fortsætte med et Jump4Fun hold i 2024, og har startet hold op pr. 7. november 2023.
Effekter af Jump4Fun hele landet:
Deltagelsen på Jump4Fun hold udgøres af følgende;
- 50/50 kønsfordeling
- 2/3 af deltagerne har deltaget på et Jump4Fun hold i mere end 6 måneder
- Ca. halvdelen går også til anden sport samtidig med Jump4Fun og 4/5 har tidligere gået til en anden sportsgren før Jump4Fun
- 6-13 årige udgør 95% af deltagerne
- Mere end 50% af deltagerne har hørt om Jump4Fun via deres forældre
DGIs evaluering af Jump4Fun viser, at børns deltagelse på et Jump4Fun har betydet, at:
- 7/10 børn er blevet (selvvurderet) stærkere af at deltage på et Jump4Fun hold
- 8/10 børn er kommet i bedre form (selvvurderet) af at deltage på et Jump4Fun hold
- 8/10 børn har fået nye venner af at deltage på et Jump4Fun hold
- 8/10 børn er blevet (selvvurderet) gladere i hverdagen af at deltage på et Jump4Fun hold
- 7/10 børn er generelt blevet mere aktive i deres hverdag af at deltage på et Jump4Fun hold
Fra projekt til drift af Jump4Fun
For 2024 tillægger DGI Jump4Fun et andet fokus. Tidligere har der været fokus på børn med overvægt som den primære målgruppe for Jump4Fun, mens fokus fremover vil være foreningsuvante børn i alderen 6-13 år.
For 2024 vil Jammerbugt Kommune igangsætte HIIT-træningshold målrettet børn, der er tilknyttet klinik for sunde vaner.
I projektperioden har foreningen fået tilført midler til foreningsstøtte og ansættelse af en foreningsguide. Ved at overgå til almindelig drift vil Jump4Fun hold fremover blive understøttet på lige vilkår med øvrige folkeoplysende foreninger. Evt. finansiering af indsatsen kan ske via Foreningsudviklingspuljen (disponeres af Folkeoplysningsudvalget) og/eller via ekstern medfinansiering.
DGI Nordjylland vil frem til der forligger et nyt oplæg til samarbejdsaftale ultimo 2024, fortsat generelt stille sig til rådighed og understøtte de 2 igangværende hold. Der vil ikke være økonomi forbundet med ovenstående.
Understøttelsen kan indeholde:
- Uddannelse af instruktører
- T-shirts til børnene
- Hjælp til SoMe kommunikation og flyers
- Konsulentstøtte og sparring.
Forslag til understøttelse og fremtidig drift af Jump4Fun hold i Jammerbugt Kommune:
- Genopstart af Jump4Fun hold pr. 1/1 2024 i nævnte foreninger
- Understøtte Jump4Fun hold på lige vilkår med øvrige folkeoplysende foreninger
- Promovering af Jump4Fun som et multiidræt-foreningstilbud for foreningsuvante med fokus på glæde, leg og bevægelse for børn i alderen 6-13 år
- Mulighed for kontingentstøtte i 2024 for at mindske barriere for deltagelse (via Fritidspas)
- Anvende Jump4Fun som et tilbud i forlængelse af HIIT n MOVE hold i kommunen på lige fod med øvrige foreningstilbud i kommunen
Retsgrundlag
Jammerbugt Kommunes regelsæt for tilskud til folkeoplysende aktiviteter.
Budgetmæssige konsekvenser
Ingen budgetmæssige konsekvenser.
Høring/borger- og brugerinvolvering
Folkeoplysningsudvalget høres om indsatsen.
Indstilling
Vækst- og Udviklingsforvaltningen og Børne- og Familieforvaltningen indstiller,
at | Børne-, og Familieudvalget samt Kultur-, Fritids- og Landdistriktsudvalget drøfter evalueringen af Jump4Fun og tager orienteringen til efterretning. |
at | Børne-, og Familieudvalget samt Kultur-, Fritids- og Landdistriktsudvalget godkender den fremtidige drift af Jump4Fun indsatsen i Jammerbugt Kommune efter samarbejdsaftalens udløb |