Gode råd til at indbrudssikre dit hjem i den mørke tid

Foto: Velfac
Print Friendly, PDF & Email

Gode råd til at indbrudssikre dit hjem i den mørke tid

Julen er højsæson for hyggelige stunder i familiens skød, men desværre også for indbrud. Samtidig vil mange i år være særligt omhyggelige med at slukke for lyset efter sig på grund af energipriserne, hvilket giver bedre betingelser for tyven. Derfor er det en god idé at sikre vinduerne, som ofte er den foretrukne indgang for ubudne gæster.

Det går heldigvis stadig den rette vej med antallet af indbrud i Danmark. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der på landsplan blev anmeldt 3.819 indbrud i private hjem i årets 3. kvartal, mens tallet for samme periode sidste år lød på 3.928 indbrud.

Det kan dog stadig give god grund at tjekke op på, hvor indbrudssikker din bolig er. Meget tyder nemlig på, at vi går en ekstra mørk vinter i møde. Med de høje elpriser gør mange danskere sig ekstra umage for at slukke lyset efter sig, når de forlader boligen. Og selvom det giver god mening at skrue ned for elforbruget, kan den mørke bolig fange tyvens opmærksomhed.

Derfor er der så meget desto større grund til at sikre, at dine vinduer er indbrudshæmmende. Et sikkerhedstjek og nogle enkle tiltag kan nemlig have stor effekt, når det handler om at holde tyven ude af boligen. Det fortæller Durita Simoni, der er privatkunderådgiver hos vinduesproducenten Velfac:

– Først og fremmest er det vigtigt at have styr på skalsikringen, som er en effektiv måde at forebygge indbrud. Det handler kort sagt om at sørge for, at både vinduer, døre og låse sikres mod indbrudsforsøg. Hvis tyven kan slippe af sted med det, vil vinduet ofte blive benyttet som indgang til boligen, men det findes der heldigvis råd for.

Her får du en række gode råd til sikre vinduer, så du kan tage på juleferie med mere ro i maven.

1) Sikring mod underboring

Ifølge privatkunderådgiveren kommer du langt ved at eftersikre dine vinduer med beslag og sikringsskinner. På den måde kan du forholdsvist enkelt forhindre indtrængen med værktøj som koben og skruetrækkere:

– Hvis dine vinduer har hasper eller paskvilgreb, kan du sikre dem mod en såkaldt underboring, hvor tyven borer gennem vinduesrammen for at dreje låsemekanismen i vinduet. Nærmere bestemt bør vinduer med hasper opgraderes med en lille sikring på toppen, mens vinduer med paskvilgreb kan sikres ved at skifte til et greb med indbygget lås, forklarer Durita Simoni.

2) Har du styr på glaslisterne?

I andre tilfælde fjerner indbrudstyven udvendige glaslister for derefter at kunne fjerne ruden. Durita Simoni uddyber:

– Denne fremgangsmåde er desværre ofte både lydløs og nem for tyven, særligt hvis vinduerne har nogle år på bagen. Derfor er det et godt tip at skrue glaslisterne fast med envejsskruer. Hvis du derimod vælger sikkerhedslimede ruder eller vinduer, hvor glaslisten er monteret på indersiden, kan ruden ikke fjernes udefra.

3) Vælg vinduer designet til at modstå indbrud

Hvis du alligevel står overfor at udskifte dine vinduer, giver det pote at vælge vinduer med indbygget sikkerhed. På den måde undgår du samtidig at eftermontere sikringsudstyr, som ofte ikke gør noget godt for vinduets udseende.

– Det er vigtigt, at du som boligejer kan føle dig tryg, og derfor er vinduer fra Velfac fra start grundigt sikret mod indbrud. Takket være sikkerhedslimede ruder, specialdesignede beslag og et solidt lukkesystem er sikkerheden i top, fortæller Durita Simoni og tilføjer:

– Du kan endda vælge greb med lås eller lamineret glas og dermed styrke sikkerheden.

4) Flere gode råd til en tryg juleferie

Udover at det er en god ide at have indbrudshæmmende vinduer og døre, så er det naturligvis vigtigt at tjekke en ekstra gang, at du har husket at lukke og låse alle vinduer og døre grundigt. Tjek gerne samtidig, at du har husket at låse haveredskaber eller stiger inde, så tyven ikke kan gøre brug af dem til at komme ind i boligen.

Desuden er det altid godt at gemme værdifulde genstande væk, så de ikke er synlige udefra. Og husk, at selvom du ikke er hjemme, må det gerne se sådan ud. Her hjælper vasketøj, rod og at få naboen til at smide en skraldepose i din affaldsspand. Det er generelt godt at alliere sig med naboerne, der kan holde øje, når du ikke er hjemme.