ForsideJammerbugtGode råd: Sådan beskytter du dit træværk

Gode råd: Sådan beskytter du dit træværk

Gode råd: Sådan beskytter du dit træværk

Det danske klima kan være barskt, når det kommer til behandlingen af vores træværk. Vi har nemlig både perioder med masser af nedbør og sol – og vi ved aldrig helt, hvornår hvad rammer. Men én ting er sikker: Hvis du vil undgå for mange skader på din gavl, terrasse, dine havemøbler eller dit hegn, bør du vedligeholde med træbeskyttelse. Gerne i slutningen af august eller starten af september, hvor vejret som oftest giver de bedste betingelser. Læs med her og få Bygmas bedste råd på området.

I Danmark elsker vi træ. Det er et af de ældste og mest brugte byggematerialer, som vi tit sværger til, når vi bl.a. bygger huse og terrasser. Men da træ er et organisk materiale, kræver det en del vedligehold, og at du som boligejer sætter dig en smule ind i, hvordan og hvornår du yder træet førstehjælp.

Heldigvis er hjælpen nær – Bygma har nemlig samlet de bedste råd til dig, der vil give dit træværk ekstra omsorg:

”Vi ved, at det kan være lidt af en jungle at navigere i, hvad man stiller op med det udendørs træværk derhjemme. Måske er det blevet misfarvet af solen, der er kommet fugtskader eller lignende. Det er vigtigt, at du er på forkant og plejer træet, og det kommer jeg med mine bedste råd til her. Du kan selvfølgelig også altid smutte forbi din lokale Bygma for mere vejledning”, lyder det fra Jesper Wissing, der er indkøber hos Bygma.

Ni gode råd

  1. Tænk over, hvor og hvad du skal vedligeholde

Det er vigtigt at være opmærksom på, om du ønsker træbeskyttelse til vandrette eller lodrette flader. Er det en vandret flade såsom et terrassegulv, anbefaler vi terrasseolie, som træet kan suge til sig. Er det derimod en lodret flade såsom en gavl, anbefaler vi transparent eller heldækkende maling. Samtidig skal du tænke over, om det er en syd- eller nordvendt flade, og i hvor høj grad den bliver eksponeret for solens UV-stråler.

  1. Overvej transparent eller heldækkende maling

Det næste, du bør være opmærksom på, er om du vil gå med transparent eller heldækkende maling. En transparant maling kan være god, hvis du ønsker, at man kan se træets flotte årer og nuancer igennem. Er der derimod grobund for meget snavs og alger, eller du ønsker en specifik farve, kan en heldækkende være den bedste løsning. Vær dog opmærksom på, at du ikke kan vælge transparant til en overflade, der allerede er brugt heldækkende maling til. De transparente versioner beskytter desuden ikke lige så godt og kræver hyppigere vedligehold, da de ikke indeholder pigmenter.

  1. Vælg olie- eller vandbaseret

Mange er ofte i tvivl, når de skal vælge mellem de typiske typer træbeskyttelse: Skal den være olie- eller vandbaseret? Der er særligt et forhold, som gør, at du lettest kan afgøre valget: Er træværket tidligere malet med vandbaseret maling? Hvis ja, skal du ikke vælge oliebaseret, medmindre du har tænkt dig at fjerne den eksisterende akryloverflade først.

De to typer træbeskyttelse har da også forskellige fordele, som du også kan tage med i overvejelserne. Vandbaseret træbeskyttelse er generelt nemmere at arbejde med, også når det kommer til at rengøre pensler og arbejdstøj. Oliebaseret træbeskyttelse tørrer som udgangspunkt hurtigere i fugtigt vejr og er mere velegnet til slidt eller porøst træ, da det trænger dybere ind.

  1. Tænk over kvaliteten

Kvaliteten af træbeskyttelsen hænger ofte sammen med, hvor hyppigt du fremover behøver at vedligeholde træet. Nogle produkter giver helt op til 15 års holdbarhed. Vi anbefaler, at du altid vælger træbeskyttelse af den bedste kvalitet, så produktet dækker bedre, trænger bedre ind i træet, beskytter i længere tid og lettere flyder sammen med overfladerne.

  1. Hav årstid og vejrlig i baghovedet

Det bør langt fra være tilfældigt, hvornår på året du vælger at vedligeholde dit træværk. Der må hverken være for meget sol eller regn, når arbejdet står på. Lidt regn kan træbeskyttelsen som oftest godt klare, men skulle der komme en ordentlig byge, kan du risikere at skulle starte forfra. Samtidig må det hverken være for fugtigt eller tørt i vejret. En tommelfingerregel kan være at udføre arbejdet fra midten af august til midten af september, da klimaet her er mest taknemmeligt.

  1. Vælg miljømærket træbeskyttelse

Gå efter miljømærket træbeskyttelse, så du sikrer mindre belastning af miljøet og en lavere afgasning, når du arbejder med produktet. Heldigvis er en lang række af producenterne begyndt at lave miljømærket træbeskyttelse. Hos Bygma kan du altid gå efter ’Det Grønne Valg’, så du på den måde er sikker på, at produktet er indeklima- eller miljøcertificeret.

  1. Supplér med godt udstyr

Det er vigtigt, at du husker at forsyne dig med kvalitetssikkert udstyr, når du påbegynder arbejdet med træbeskyttelsen. Køb gode pensler og malerruller, og husk en maske, hvis du vælger at sprøjte malingen på. Afdækning kan også være en god idé. Vi kan desuden anbefale, at du anskaffer dig en fugtmåler, så du forud for arbejdet kan måle, om træet har den rette fugtighed. Det skal helst ikke ligge under 16 %.

  1. Tjek træet igennem

Når du nu alligevel er i gang med træværket, kan vi anbefale, at du tjekker det igennem for løse brædder, sprækker, ødelagte søm mv. På den måde kan du forhindre en skade i at udvikle sig ved at opdage den i tide.

  1. Fjern snavset

Dit udendørs træværk er naturligvis udsat for alskens snavs, som kan sætte sig i form af trafikfilm, alger og generelle urenheder. Derfor anbefaler vi altid, at man rengør facaden som det første skridt. Det kan gøres med algefjerner eller et rengøringsmiddel til udendørs facader.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER