Giv trampolinen et sikkerhedstjek – alt du skal huske op til hoppesæsonen

Trampolinen sender omtrent 7000 danske børn på skadestuen om året – sørg for at se den efter i sømmene, og hop fornuftigt. Foto: PR.
Print Friendly, PDF & Email

Foråret er over os, og børnene bruger igen timevis på trampolinen. Hvert år må tusindvis af børn dog en tur på skadestuen. Gå derfor trampolinen efter i sømmene, og genopfrisk hoppereglerne – sådan gør du.

Det er forår, og alt springer ud – også børnene på trampolinen. Ifølge nye tal fra Sikkerhedsstyrelsen har hvert sjette barn prøvet at komme til skade på trampolinen, og på landsplan er der hvert år omkring 7000 børn, der skal en tur forbi skadestuen på grund af trampolinuheld. Hos Biltema rådgiver Sebastian Mysager blandt andet kunderne i forbindelse med køb af trampolin, og ifølge ham kan mange uheld undgås med lidt rettidig omhu.


– Jeg anbefaler altid, at man giver trampolinen et sikkerhedstjek hvert halve år, og at man tager sine forholdsregler, når man hopper. I mange haver står trampolinen ude året rundt, og de mange timer i vind og vejr kan give skader og rust, siger Sebastian Mysager.

Han anbefaler følgende råd til, hvordan du sikrer dig en sommer med sjovt – og forsvarligt – trampolinhopperi.

Få styr på skelettet

Start med at gennemgå trampolinens skelet – ben, fjedre, skruer og selve stellet. Tjek, at skruerne stadig sidder ordentligt fast, hvis ikke så spænd dem til. Og udskift dem, hvis de er blevet for rustne. Se efter, at benene er monteret korrekt og sidder solidt fast i de forskellige samlinger, så de kan tåle hopperiet.

Undersøg dug, sikkerhedsnet og kanter

Tjek selve dugen igennem for sprækker, revner og huller. Er en flænge ved at vise sig på trampolindugen, kan den hurtigt blive farlig, når først nogen hopper på den. Det samme gælder sikkerhedsnettet, der skal være intakt for at fungere optimalt. Undersøg også, om kantbeskytterne stadig sidder ordentligt fast, som de skal.

Find en god placering

Sørg for, at underlaget er blødt, der hvor trampolinen er placeret. En græsplæne er oplagt, og der skal være rigeligt med plads rundt om trampolinen, så børnene ikke ryger ind i noget hård eller skrapt, hvis de falder af.

Lav hopperegler, og overhold dem

Når trampolinen har været gennem serviceeftersynet, er det tid til at tjekke op på børnenes hukommelse. Sørg for, at børnene kender og overholder nogle enkle hopperegler. Hop kun en person ad gangen, og hop med sikkerhedsnet og kantbeskytter. Og husk, at børn under seks år skal være under opsyn af en voksen.

Undgå det dødelige spring

Saltomortale betyder dødeligt spring og er selvsagt en farlig udfoldelse på en trampolin. Selvom der er monteret sikkerhedsnet, fraråder Sikkerhedstilsynet, at man laver saltomortaler på en havetrampolin.