Fusionen mellem Aabybro Fjernvarme og Jetsmark Energiværk sættes i bero

Arbejdsgruppen der arbejder med sammenlægningen af Jetsmark Energiværk og Aabybro Fjernvarme. Foto: Privat
Print Friendly, PDF & Email

Fusionen mellem Aabybro Fjernvarme og Jetsmark Energiværk sættes i bero

Aabybro Fjernvarme og Jetsmark Energiværk sætter deres planlagte fusion i bero efter afgørelse fra Konkurrencerådet om bøde til Brønderslev Forsyning for ulovlig karteldannelse.

I marts sagde andelshaverne ved Aabybro Fjernvarme ”JA” til en fusion med Jetsmark Energiværk, som skulle give forbrugerne mulighed for at erstatte olie og gas med fjernvarme og derudover sikre billigere varme på grund af stordriftsfordele. Men nu er fusionen sat i bero efter en afgørelse fra Konkurrencerådet, som har varslet en bøde på 11,5 millioner kroner til Brønderslev Forsyning for ulovlig karteldannelse.

Det kommunalt ejede, Brønderslev Varme, overtog i 2022 aktiverne i Øster Brønderslev Fjernvarme med det formål at sænke fjernvarmeprisen i Øster Brønderslev, hvilket også er sket. Med denne handel fulgte en advarsel om en mulig bøde for ulovlig karteldannelse. På trods af at det var Øster Brønderslev Fjernvarme, der samarbejdede med Effekthandel, hænger Brønderslev Varme nu på en potentiel bøde, som i værste fald kan blive fastsat ud fra Brønderslev Kommunes totale omsætning. Sagen har fået bestyrelserne i de to værker til at trække i fusionsbremsen.

-I teorien kan vi ende i samme situation som Brønderslev Varme, da der er risiko for, at det fusionerede selskab vil blive anklaget i sagen. Derfor har vi, af forsigtighedsgrunde, besluttet at sætte fusionen i bero. Vi ønsker ikke, at sagen får konsekvenser for de forbrugere, der pt. er tilsluttet Aabybro Fjernvarme, siger formanden for Aabybro Fjernvarme, Bjarne Dahl.

Flemming Ferløv, der er formand for Jetsmark Energiværk, betegner sagen som værende ”helt ude af proportioner”. Han fremhæver, at der altid har været åbenhed omkring samarbejdet med virksomheden Effekthandel.

-Vi har ikke handlet i ond tro og mener ikke, at vi har gjort noget, der er i strid med loven. I begge bestyrelser er vi derfor ærgerlige over, at vi er nødt til at træffe denne beslutning, siger Flemming Ferløv, der tilføjer, at en fusion er nødvendig for at sikre den fornødne kapacitet til at kunne udbrede fjernvarmen til Moseby, Pandrup Industriby, et område i Kaas og Hune/Blokhus.

Efterlyser handling

Jetsmark Energiværk er, sammen med fire andre værker, udtaget som en prøvesag, som behandles i september 2025. Det har fået de to bestyrelser til at sætte fusionen midlertidig i bero i den periode, og i mellemtiden er udrulningen af fjernvarme og den grønne omstilling sat på tvungen pause.

-Det er trist, at vi må stoppe udrulningen af fjernvarme på grund af en myndighed, der indirekte modarbejder Danmarks mål om grøn omstilling, siger Bjarne Dahl og tilføjer, at de verserende sager gør det umuligt for de enkelte værker at optage lån til nødvendige renoveringsopgaver.

-Den grønne omstilling er låst på grund af den sag her, og vi håber på politisk vilje til at løse situationen hurtigst muligt. For at hjælpe den grønne omstilling og imødekomme forbrugernes ønske om at få fjernvarme, har vi behov for hjælp, siger Bjarne Dahl. 

Sagen ærgrer borgmester

Borgmester i Jammerbugt Kommune, Mogens Chr. Gade (V), påpeger, at der landspolitisk hurtigst muligt bør handles på meldingen fra Konkurrencerådet for at fjerne de benspænd, der ligger.

-Vi har fået et klart håndslag fra regeringen om at sikre den grønne omstilling, og det gør vi i kommunerne sammen med fremsynede fjernvarmeværker. Nu kommer der en melding på tværs fra Konkurrencerådet – den kan jeg ikke vurdere rent juridisk, men politisk vil jeg da prøve at få regeringen i tale, så vi lokalt kan fortsætte de vedtagne initiativer for at realisere den grønne omstilling, siger Mogens Chr. Gade og ærgrer sig over det, han betegner som en ”ukoordineret og usammenhængende melding fra Christiansborg”.

-Konkret hindrer meldingen en fornuftig fusion og forsinker, at der kommer handling bag ordene. I værste fald risikerer vi, at borgere i vores kommune slet ikke får tilbuddet om fjernvarme, siger Mogens Chr. Gade, der nu vil forsøge at vinde gehør for kommunens synspunkter i regeringen.

Fakta:

I oktober 2023 afgjorde Konkurrencerådet, at 49 danske varmeværker og virksomheden Effekthandel har haft et samarbejde, som havde til formål at fastsætte elpriserne og dermed øge kraftværkernes indtjening på produktion af el.

De implicerede værker har via en advokat stævnet Konkurrencerådet, som tidligst bliver afgjort i Sø- og Handelsretten om 12-14 måneder.

Gravearbejdet til en planlagt transmissionsledning, der skal forbinde Jetsmark Energiværk og Aabybro Fjernvarme, skulle have været indledt i oktober, men dette arbejde er nu sat på stand by.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn